Dansk tøjfirma afviser at støtte fond til Bangladesh-ofre

Et dansk tøjfirma vil ikke betale til fond for ofre for fabriksulykke i Bangladesh. Firmaet har i stedet støttet to organisationer i landet.

Foto: Andrew Biraj / Reuters. People rescue garment workers trapped under rubble at the Rana Plaza building after it collapsed, in Savar, 30 km (19 miles) outside Dhaka in this April 24, 2013 file photo. President Barack Obama on June 27, 2013 cut off longtime U.S. trade benefits for Bangladesh in a mostly symbolic response to dangerous conditions in that country's garment industry that have cost more than 1, 200 lives in the past year. REUTERS/Andrew Biraj/Files (BANGLADESH - Tags: DISASTER BUSINESS TEXTILE)
Læs mere
Fold sammen

Det danske tøjfirma PWT Group vil ikke bidrage til den fond, som udenlandske tøjfirmaer i samarbejde med blandt andre fagforeninger, fabriksejere og Bangladesh’ regering har oprettet til fordel for ofrene for den fabriksulykke, der ramte Bangladesh 24. april.

Det skriver Politiken.

Over 1.100 tekstilarbejdere mistede livet, da den otte etager høje Rana Plaza-bygning i hovedstaden Dhaka styrtede sammen. Flere hundrede kom til skade.

PWT Group, der blandt andet står bag tøjkæderne Tøjeksperten og Wagner, fik produceret tøj på en af fabrikkerne i bygningen. Og den danske virksomheds marketingchef, Brian Børsting, skriver i en mail til Politiken, at PWT Group allerede tidligt i forløbet donerede penge til fordel for ofrene.

»Vi har for godt fire måneder siden støttet to anerkendte organisationer i Bangladesh økonomisk, og vi er sikre på, at de to organisationer gør gavn, og at vores bidrag hjælper,« skriver han i mailen.

Brian Børsting afviser at oplyse, hvor mange penge virksomheden har doneret, da han ikke ønsker »en absurd og endeløs snak« om, hvor meget et menneskeliv er værd.

»Vi oplyser ikke navnene på de to organisationer, da vi ikke vil medvirke til, at de skal bruge tid på at bekræfte datoer, beløb, redegøre for aktiviteter og svare på spørgsmål om relative størrelser af donationer: Vi har doneret beløb, som gør en forskel for to vigtige organisationers arbejde - andet ønsker vi ikke at oplyse«.

Han oplyser videre, at det er ejeren af bygningen, der har ansvaret for ulykken, da ejeren havde svindlet med bygningsgodkendelser og ulovligt føjet to ekstra etager til, som fik bygningen til at styrte sammen.

PWT Group henviser desuden til, at firmaet allerede har taget en række skridt for at forhindre, at noget lignende sker igen.

En del overlevende har ifølge Politiken fået amputeret et eller flere lemmer og kan derfor ikke arbejde, og også de familier, der har mistet en pårørende, er hårdt ramt på deres indtægt.

Interesseorganisationen Clean Clothes Campaign koordinerer arbejdet i fonden og vurderer, at der er brug for at udbetale kompensation for mindst 200 millioner kroner.

Koordinator i Clean Clothes Campaign Klaus Melvin Jensen påpeger, at det i et land som Bangladesh, hvor der er udbredt korruption, er svært at sikre, at hjælpen går til de rette.

»Derfor kan jeg slet ikke forstå, hvorfor PWT Group ikke vil betale til fonden,« siger han til Politiken.

Fonden skal blandt andet forsøge at identificere samtlige ofre og deres familier.