Dansk tobakskæmpe fyrer 110 efter halvsløjt kvartal

Efter en forrygende start på året er væksten stilnet af for tobaksgiganten Scandinavian Tobacco Group, der nu sætter gang i rationaliseringsprogram for at sikre konkurrencekraften i fremtiden.

Foto: Simon Læssøe. Scandinavian Tobacco Groups adm. direktør Niels Frederiksen har lanceret et rationaliseringsprogram, der skal ruste tobaksgiganten bedre til konkurrencesituationen i fremtiden.
Læs mere
Fold sammen

Godt hjulpet af gunstige valutakurser har 2015 indtil videre været et ganske udmærket år for Scandinavian Tobacco Group. Årets første ni måneder leveret en omsætning på knap fem milliarder kroner og en bruttoavance på 2,4 milliarder kroner. Det skyldes især en enorm vækst i salget af håndrullede cigarer i USA.

Men isolerer man tredje kvartal ser tallene knap så imponerende ud. Mens væksten i omsætningen alt i alt var 13,3 procent efter første halvår, falder den til 10,4 procent når man medregner det tredje kvartal. Justeret for valuta ser det endnu værre ud. Så er væksten mere end halveret til 1,9 procent efter ni måneder mod 4,0 procent efter seks. Til gengæld er der en lille fremgang i indtjeningsmargenen.

»Man kommer ikke uden om, at tredje kvartal har været lidt mindre godt end de første seks måneder. Renser man for valuta har vi haft et salg på niveau med 2014. Starten af året har været rigtig god, og på den baggrund kommer tredje kvartal også til at se værre ud, end det egentlig er,« siger adm. direktør Niels Frederiksen.

»Andet og tredje kvartal er traditionel vores stærke kvartaler, men tobaksforretningen kan svinge meget fra kvartal til kvartal i takt med afgiftsændringer og markedsforhold rundt om i verden. Der er ingen særlig grund til, at tredje kvartal har været lidt svagere i år.«

I et interview med Berlingske i september gjorde den nye topchef klart, at man fremover vil satse på organisk vækst og på at drive bedre resultater ud af den eksisterende forretning. Det skal blandt andet ske for at bane vejen for en succesfuld børsnotering i foråret 2016.

Scandinavian Tobacco Group tager nu et skridt i den retning med en rationaliseringsplan, der skal reducere kompleksiteten og øge effektiviteten i produktionen af maskinfremstillede cigarer. I den forbindelse nedlægger tobaksgiganten 110-115 stillinger på fabrikkerne i Danmark, Holland og Belgien.

»Vi har haft to store produktionsudfordringer i 2015, så det har været vigtigt for os at vi i tredje kvartal har fået iværksat vores rationaliseringsprogram. For det første skal vi være klar til det nye tobaksdirektiv i EU, som træder i kraft i maj 2016. Det betyder at alle varenumre skal strømlines. Derudover har vi haft behov for at reducere kompleksiteten i produktionen,« siger Niels Frederiksen.

»Vi har mange forskellige cigarformater og emballagetyper. Ved at reducere antallet af formater og ændre pakkerne, har vi skabt en mere strømlinet portefølje, som gør det muligt at producere langt mere fleksibelt og effektivt. I den forbindelse har vi måttet opsige hver tiende medarbejder i maskinfremstillede produktion.«