Dansk teknologi skal rense vand i rummet

Et nyt dansk joint venture skal udvikle teknologi, der sørger for, at astronauter har rigeligt med rent vand. Det skal blandt andet ske ved at rense urin.

Aquaporin Space Alliance skal udvikle vandrensningsteknologi til rumindustrien. Der forskes blandt andet i at gøre urin til drikkevand. Foto: Chris Hadfield/AFP NASA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske cleantechselskab Aquaporin A/S har sammen med Danish Aerospace Company ApS dannet et nyt joint ventureselskab inden for rumsektoren.

Under navnet Aquaporin Space Alliance (ASA) vil det nye selskab udnytte og videreudvikle Aquaporins vandrensningsteknologi til brug for europæiske og amerikanske rumfartsfirmaer og -organisationer. Selskabet forener cleantechselskabets teknologi med Danish Aerospace Company viden og netværk som leverandør til den internationale rumindustri.»Vi er gode til teknologien, men det Danish Aerospace Company, der med deres kendskab til branchen kan, er at identificere nye forretningsmuligheder inden for rumsegmentet. Allerede nu er der ti nye områder, som vi kan forfølge,« forklarer Peter Holme Jensen, der er adm. direktør og stifter af Aquaporin.

Grundideen bag Aquaporins teknologi er at rense vand på samme måde, som alle levende celler i naturen gør det. Aquaporiner er proteiner, naturlige filtre, og de sidder i alle levende celler. Selskabet udvikler filtre, der udnytter aquaporinerne til fremstilling af rent vand.

Det er den form for teknologi, der nu forhåbentlig skal være en del af en bemandet rummission. Allerede i dag har Aquaporin kørt pilotprojekter med NASA, hvor man har arbejdet med ideen om at rense urin.

»Vi arbejder videre med muligheden for at gøre urin til drikkevand. Men helt konkret ser vi også på at rense vand fra husholdning og badevand. Det kunne også være kondenseret vand eller skyllevand som kan genbruges,« fortæller Peter Holme Jensen.

Del af strategien

Det strategiske partnerskab med Danish Aerospace Company er en del af Aquaporins overordnede strategiske plan. Det er tanken, at selskabets teknologi kan bruges i en lang række sammenhænge på vidt forskellige markeder. I stedet for, at Aquaporin forsøger at gabe over mange forskellige forretningsområder, er planen at indgå partnerskaber, og tjene på royalties. Dermed er der tale om en form for risikospredning.

Blandt andet har selskabet i en årrække undersøgt muligheden for at gøre havvand til drikkevand, hvilket er i høj kurs i blandt andet Kina, der er udfordret på at skaffe nok drikkevand til den enorme befolkning. Mulighederne for at kommercialisere teknologien i Kina vil ligeledes kræve en stærk partner, lyder det fra Peter Holme Jensen

Aquaporin Space Alliance (ASA) er altså første skridt på vejen for at realisere den strategi. Nu skal det nye selskab i arbejdstøjet og i gang med at skitsere projekter for mulige samarbejdspartnere. Det kunne eksempelvis være NASA eller ESA (European Space Agency).

Erfaringer fra rummet

Planen er, at ASA skal i gang med specifikke udviklingsprojekter, som sponsoreres af en stor samarbejdspartner. Direktør for det nye selskab bliver Thomas Andersen, der i dag er adm. direktør for Danish Aerospace Company, da han har erfaringerne fra branchen.

Danish Aerospace Company har de seneste årtier sendt mere end 2,9 tons udstyr ud i rummet i form af medicinsk- og motionsudstyr.Markedet for den danske teknologi er stor og er rent faktisk vokset markant de seneste år, vurderer han.

»Hvis du havde spurgt mig for ti år siden, hvem vi skal sælge til, havde jeg kun sagt NASA. Men der er i dag en stor mængde af private selskaber, der laver udstyr og kapsler til kommende rummissioner. Det er et enormt bredt spekter af potentielle kunder,« forklarer han. Potentialet for den danske teknologi skal ses i lyset af, at de vandrensningssystemer, der findes i rummet i dag, er meget store og komplicerede, hvor membranteknologien er enkel.

»Simple ting er typisk mest pålidelige og fungerer bedst i rummet,« siger Thomas Andersen. Desuden er der planer om meget lange rummissioner til fjerne asteroider og Mars, og i den forbindelse kommer vandrensning for alvor til sin ret.

»Vores forventning er, at i løbet af et par år begynder vi at få en løbende royaltybetaling fra ASA, når der bliver indgået aftaler. Desuden har vi forventninger om, at vi får udviklet vores teknologi yderligere og derudover får skabt nogle færdige systemer, der er baseret på vores teknologi.

Man kan vel forklare det på den måde, at vi i dag har udviklet kaffefiltret, men ikke kaffemaskinen. Vi skal altså ud og skabe systemer, så vi kan kommercialisere vores teknologi,« fortæller Peter Holme Jensen. Fordelen for Aquaporin er, at selskabet har rettighederne til at videreudvikle nye systemer og ny teknologi. Det vil sige, at det der kommer ud af et samarbejde med en rumfartsorganisation, har Aquaporin mulighed for at videreudvikle til brug på landjorden og til andre markeder.