Dansk sygeplejerske i spidsen for tysk medicinalvækst

Den tyske medicinal- og kemigigant Bayer har sat en dansker i spidsen for de skandinaviske markeder.

Tysklands tredjestørste virksomhed, medicinal- og kemigiganten Bayer, har de seneste par år haft stor succes med selskabets farmaceutiske produkter i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Drevet af Xarelto, som forebygger blodpropper i hjernen hos patienter med hjerteflimmer, er Bayers lægemiddeldivision i Danmark vokset med 80 procent på et marked, der kun vokser omkring tre procent. Dermed vokser Bayers lægemiddeldivision 25 gange hurtigere end markedet, og manden i spidsen for væksten er danskeren Henrik Wulff, som oprindeligt er uddannet sygeplejerske.

»Da jeg kom hertil for 24 måneder siden, kom jeg ind i en organisation, som var præget af en tid, hvor alting gik ud på at skære og forsvare sig,« siger Henrik Wulff, som i dag har titel som administrerende direktør for Bayer i Sverige og står i spidsen for Bayer Pharmaceuticals i Skandinavien med en omsætning på en milliard kroner.

Men det er ikke kun medarbejderne i Sverige, som var præget af dårlige tider. Også Henrik Wulff selv har i sine over ti år i Bayer været vant til, at der stod besparelser øverst på dagsordenen, blandt andet da han stod i spidsen for det irske marked og senere i Polen, hvor den også stod på trimning af organisationen. Men for to år siden fik Bayer godkendt flere vigtige produkter, heriblandt Xarelto, og Henrik Wulff blev samtidig ansvarlig for de skandinaviske markeder.

»Da måtte jeg erkende, at hvis vi skulle lykkes med at lancere seks nye produkter på så kort tid på så store terapeutiske områder, krævede det, at folk forstod, at nu er det en anden tilstand, vi skal ind i. Vi arbejdede derfor meget på at gå fra at være defensive til at være offensive,« siger Henrik Wulff og tilføjer, at det handlede om »at ville vinde«.

Henrik Wulff fik rykket rundt på kontoret i Stockholm, hvor siloer blev brudt ned, og medarbejdere på tværs af afdelinger blev bedt om at arbejde sammen. Skandinavien er en af vækstmotorerne i virksomheden, og den danske afdeling er den hurtigst voksende i Europa og en af de hurtigst voksende globalt. »Kombinationen af, at vi har forberedt os godt og har haft den rette ånd og et marked, der er villigt til at tage imod innovative produkter, er formlen på vores succes. Det er derfor, vi er kommet så relativt flot gennem 24 måneder,« siger Henrik Wulff og understreger, at han ikke tvivler på Bayers fortsatte succes i Skandinavien.

På verdensplan omsætter Bayer for 40,2 milliarder euro, svarende til knap 300 milliarder kroner. Resultatet landede i 2013 på 3,2 milliarder euro, svarende til knap 24 milliarder kroner, mens EBITDA lød på 8,4 milliarder euro, omkring 62 milliarder kroner.