Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske svin øffer i hobetal rundt i Rusland, hvor de uvidende er en del af den danske landbrugssucces Idavang, som ekspanderer kraftigt i landet. Faktisk er det gået så overraskende godt for svineproducenten, at selskabet nu vil gøre Idavang i Rusland klar til et fremtidigt salg eller en børsnotering.
Idavang er allerede den største svineproducent i Litauen, og det er erfaringerne, producenten har gjort sig her, der har været en betydelig del af succesen i Rusland, hvor Idavang har to kæmpefarme i området ved Skt. Peterborg og omsatte for cirka 300 millioner kroner i 2012, skriver Børsen onsdag.
Ved at investere i to nye svinefarme og mere end fordoble den russiske forretning fra 200.000 svin til 428.000 svin i 2016, vil Idavang kunne øge omsætningen i Rusland alene til 600 millioner kroner i 2012-priser og gøre selskabet til en milliardforretning.
Den første russiske svinefarm købte selskabet i 2008, og i 2011 fik selskabet så nye medejere i form af International Finance Corporation, som under Verdensbanken købte 20 procent af Idavang for 17 millioner euro - svarende til omkring 130 millioner kroner. Det åbnede op for at de danske ejer kunne begynde at sælge ud af aktierne i virksomheden .
»Den vigtigste aftale er faktisk, at vi af Verdensbanken har fået lov til at sælge en andel eller mindre andele, så længe vi bevarer majoriteten. Så har vi muligheden for at sprede vores risiko lidt ved at sælge nogle aktier i virksomheden, og det er absolut en mulighed, vi overvejer. Det er for at sikre os selv,« siger Jytte Rosenmaj, administrerende direktør og en af de fire danske ejere til Børsen.
Hun og ægtemanden Ole Bjerremand Hansen og de to partnere Carsten Lund Thomsen og Claus Baltsersen ejer de 80 procent af Idavang. De kommende tre år vil de forsøge at blive selvforsynende med foder for at opnå mere forsyningssikkerhed.
Ved at udvikle forretningen yderligere kan den nemlig i højere grad blive uafhængig, ligesom svinefarmen i Litauen.
»Det er udfordringen ved familieejede virksomheder. Den må aldrig blive afhængig af, at ejeren er tæt på. Litauen er i dag ganske selvkørende, og Rusland er på vej,« siger Jytte Rosenmaj til Børsen.