Dansk-svensk samarbejde i Bagger-sag

Det danske og svenske politi har nu indledt et samarbejde om opklaringen af det gigantiske svindelnummer bag IT Factory. Dermed bekræftes det, at det svenske spor i sagen fortsat er brandvarmt.

Politiets varevogn, da den før jul ankom til retten i Lyngby med den nu fængslede Stein Bagger bag de tonede ruder. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen
Myndighederne i Danmark og Sverige går nu sammen i opklaringen af fupnummeret bag IT Factory. Det danske Bagmandspoliti har indledt et samarbejde med kollegerne i det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten.

»Vi har et samarbejde med de svenske myndigheder om sagen. Vi skal sammen finde ud af, hvordan de svenske firmaer passer ind i puslespillet«, siger politiinspektør Jesper Friedrichsen fra Bagmandspolitiet.

Andre lande vil også komme med

Dermed bekræfter Bagmandspolitiet, at det svenske spor i sagen for tiden er det mest brandvarme i opklaringen af den svindelmistænkte direktør Stein Baggers millionfup. Indtil videre har de danske myndigheder udelukkende indledt et formaliseret samarbejde med de svenske kolleger, selv om andre lande dog også kan komme på tale.

»Indtil videre er det primært de svenske myndigheder, som vi har et samarbejde med, men der vil givetvis komme flere samarbejdsaftaler i stand med myndighederne i andre lande«, oplyser Jesper Friedrichsen.

Sporene i sagen peger mere og mere tydeligt mod svenskeren Michael Ljungman. Det var selvsamme Ljungman, der hjalp Stein Bagger ved at låne ham bil og kreditkort til flugten tværs over USA.

100 procents fokus på Stein Bagger

Yngve Rydberg, der er vicestatsadvokat hos Ekobrottsmyndigheten, undersøger netop nu forbindelsen mellem Ljungman og Stein Bagger. Blandt andet skal de to Ljungman-selskaber ECommerce og Mediapower angiveligt have deltaget i den store leasingkarussel, der blev brugt til fupnummeret i IT Factory. Det svenske selskab Xiop med tråde til Michael Ljungman skulle også være indblandet.

Selv om det dermed ser ud til, at Bagmandspolitiet nærmer sig Stein Baggers eventuelle kumpaner, så koncentreres efterforskningen primært omkring Stein Baggers rolle i sagen.

»Vi fokuserer 100 procent på Stein Bagger. Vi prøver at køre det målrettet, så vi kan få en fornuftig og hurtig afvikling af sagen, selv om vi selvfølgelig ikke har tænkt os at lukke øjnene, hvis vi støder på andre lovovertrædelser. Men der er jo intet, der løber nogen vegne, i og med at firmaet er gået konkurs. Derfor bruger vi nu alle kræfter på Stein Bagger og den kommende retssag«, siger Jesper Friedrichsen.

Afhøringsplan aftalt

Bagmandspolitiet mødtes tirsdag med Stein Bagger og dennes forsvarer Lars Kjeldsen. Her blev en nærmere afhøringsplan for den kommende tid aftalt. Bagmandspolitiet regner stadig med et fornuftigt og konstruktivt samarbejde med Stein Bagger, som allerede har erkendt en stor del af fupnummeret, der drænede banker og leasingselskaber for over 1 milliard kroner.

»Vi regner med et godt samarbejde fremover. Vi har nu lavet en aftale for den nærmeste fremtid, så vi nærmere kan få belyst sagen i samarbejde med Stein Bagger og hans forsvarer. Der er lavet en plan, som vi håber kan sikre et konstruktivt samarbejde«, siger Jesper Friedrichsen.