Dansk superiværksætter sælger til fransk bilgigant

Juha Christensen har solgt halvdelen af sit selskab Cloudmade, som nu kan rykke endnu dybere ind i fremtidens teknologiske biler.

Juha Christensen, som har en solid historie blandt iværksættere, har solgt halvdelen af sit selskab Cloudmade. Arkivfoto: Cogniance Fold sammen
Læs mere

Den danske topmobilekspert og serieiværksætter Juha Christensen har solgt halvdelen af sit IT-selskab Cloudmade til en af verdens største producenter af komponenter til bilbranchen, franske Valeo.

Valeo, der i 2015 havde en omsætning på 14,5 milliarder euro og beskæftiger 88.800 ansatte, har købte 50 procent af Cloudmade, som Juha Christensen grundlagde 2007 for at satse på at udvikle kunstig intelligens til brug i biler, så bilen lærer førerens vaner at kende og kan indrette sig ved f.eks. at indstille varmen og sædet rigtigt. Ifølge Børsen vurderes handelen at have en værdi på et højt, trecifret millionbeløb. Juha Christensen fortsætter som administrerende direktør for selskabet.

Med til at gøre Nokia stor

Netop bilverdenen er under hastig forandring, og alle elektronikgiganterne kæmper om at rykke ind her. Den sydkoreanske mobil- og TV-gigant Samsung annoncerede 14. november at ville overtage den amerikanske bildelsleverandør Harman International Industries i sit hidtil største opkøb, nemlig til 54,7 milliarder kroner. Bilbranchen arbejder på at proppe bilerne med teknologi, både for at gøre dem til underholdningscentre og for at give bilerne selvkørende egenskaber, så der ikke behøver at sidde nogen bag rattet.

Juha Christensen har været på Time Magazines liste over de 25 mest indflydelsesrige europæere inden for teknologiverdenen og står bag en række selskaber. Han skabte grundlaget for sin karriere hos den finske mobilgigant Nokia, hvor han i Nokias storhedstid stod bag Symbian-softwaren, som var styresystemet på mere end en milliard mobiltelefoner fra Nokia. Siden kom han til den amerikanske softwaregigant Microsoft og fik afgørende indflydelse på Microsofts mobilstrategi. Desuden har han stået i spidsen for en del af Macromedia og har hjulpet svenske Teleca med at udvikle sig til den største systemintegrator i mobilindustrien, inden Teleca blev solgt for et milliardbeløb.

Ind i B&Os bestyrelse

Juha Christensen er dansk statsborger men bor i Californien på den amerikanske vestkyst. Han blev i august indstillet til en plads i bestyrelsen hos danske B&O, hvor også den tidligere medtopchef i den tyske softwaregigant SAP, Jim Hagemann Snabe, sidder. Han er også tidligere i år trådt ind i den danske mobilproducent Lumigon, hvor en anden IT-serieiværksætter, Michael Moesgaard Andersen, er hovedinvestor.

Den danske kapitalfond Sunstone Capital, som var den første investor i Cloudmade, går ifølge Børsen med salget til Valeo ud af selskabet.