Dansk superbil på kapitaljagt

Den klimavenlige dansk-designede superbil Fisker Karma er i pengeproblemer. Ny investor eller køber kan være på vej ind i selskabet.

Foto: LUCY NICHOLSON. Fisker Karma hybridbil.
Læs mere
Fold sammen

Bilens design fejler bestemt ikke noget, og anmelderne står i kø for at rose den danske hybrid-superbil Fisker Karma, der kan matche stort set enhver Ferrari i acceleration og køreoplevelse.Fiskers problemer er på en måde selvforskyldte. Selskabet har længe arbejdet med udviklingen af en fire-dørs-familiebil ved navn Atlantic. En bil der skulle kunne sælges til en langt lavere pris end superbilen Karma. Atlantic er dog blevet kraftigt forsinket, og derfor har Fisker aldrig fået volumen op som forventet. Det har ramt batteriproducenten A123, der har Fisker som eneste kunde. Nu står Fisker altså både uden Atlantic-modellen og uden batterier.I følge Wall Street Journal kommer interessen for Fisker Karma primært fra Kina. Kineserne har udtrykt stor interesse for Fiskers teknologi, der kombinerer batteridrift med en mindre benzinmotor, der dramatisk forlænger bilens rækkevidde. Det er en teknologi, som blandt andet det kinesiske bilselskab Wanxiang Group er interesseret i. Wanxiang har allerede afgivet et bud på Fiskers batterileverandør, A123 et bud der afventer de amerikanske myndigheders godkendelse.At det kan lade sig gøre at tiltrække investorer til et bilfirma, der har solgt ganske få biler, og hvor samlebåndet står stille, skyldes Fiskers enestående teknologi. Mens forbrugerne i vid udstrækning er tøvende over for almindelige elbiler, der højest kan køre få hundrede kilometer på en opladning, vurderes det at potentialet er langt større med Fiskers kombination af batteri og benzinmotor. Det giver en rækkevidde på næsten 500 kilometer. Analytikere vurderer, at den teknologi alene har en værdi af langt over fem milliarder kroner.

Men Fisker Karmas salgstal er langtfra lige så imponerende som dens præstationer på vejene. Fisker Automotive har solgt omkring 1.500 biler indtil videre, og samlebåndet på fabrikken i Californien er nu gået helt i stå, efter Fiskers batterileverandør A123 i oktober sidste år gik i betalingsstandsning. Uden batterier er der ikke meget superbil over Fisker Karma, og er der noget, der gør ondt på en bilfabrik, så er det, hvis produktionen står stille.

Tilsyneladende har produktionsstoppet været så økonomisk katastrofalt for Fisker, at udviklingen af selskabets anden model en mere prisbillig hybridbil nu er gået helt i stå. Det skriver Wall Street Journal, der samtidig skriver, at Fiskers jagt på ny kapital nu er gået ind i en ny fase.

Selvforskyldte problemer

Løbet behøver dog ikke være kørt for den danskdesignede hybridbil. Jagten på ny kapital til Fisker er nemlig intensiveret, lyder det fra Wall Street Journal. Avisen skriver, at to potentielle købere har hyret banker til at undersøge muligheden for at købe sig ind i Fisker. En anden mulighed er, at Fisker lander en aftale med en ny partner eller med en investor, der kan tilføre det trængte bilfirma ny kapital.

Kinesisk interesse

I det hele taget er det et paradoks, hvis Fisker ender med at blive helt eller delvist kinesisk ejet. Fisker Automotive er nemlig i USA næsten mere kendt for at have modtaget statsstøtte end for sine biler. Selskabet har de seneste år modtaget omkring 1,2 mia. kroner i statslån penge der blev bevilliget til Fisker Automotive fra det amerikanske energiministerium.

Det store lån til Fisker Automotive var en del af Obama-regeringens vækstpakker, men vakte stor kritik, da det kom frem, at Fisker lod en stor del af sine biler samle i Finland. Kassen er da også siden blevet smækket i over for Fisker Automotive, der til at begynde med var blevet stillet en låneramme på op til tre milliarder kroner i sigte.

Kostbar teknologi

Fisker Karma selv er fåmælte om muligheden for nye ejere eller investorer, men siger til Wall Street Journal, at »selskabet er i snak med potentielle partnere med henblik på at sikre fremdriften for Atlantic-projektet.«