Dansk stævning mod norsk IT-firma

1,75 millioner nordmænd går i netbanken via dansk kodekunst, uden at firmaet, der har patentet, får penge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske IT-firma Cryptomathic, som er blandt de førende på sikring af følsomme data, har stævnet en norsk konkurrent for at have misbrugt et patent.

Stævningen er udtaget mod BBS A/S ved retten i Oslo. Cryptomathic mener, at et patent bliver misbrugt i BBS' BankID, som bruges som adgangsnøgle til netbankerne i Norge. 1,75 millioner nordmænd bruger BankID.

Patentet er et af Cryptomathics helt centrale, som sikrer, at man elektronisk kan indgå juridisk bindende kontrakter uden at skulle skrive under med pen og papir.

Forhandling ikke mulig

»Vi har investeret kraftigt i sikre, mobile signaturløsninger baseret på en såkaldt to-faktor-autentificering, som samtidig både er karakteriseret ved høj sikkerhed og stor brugervenlighed og anvendelighed. Den er baseret på mange års forskning og udvikling, og derfor føler vi stærkt, at vi fortjener et rimeligt afkast fra firmaer og organisationer, som udnytter vor patenterede teknologi kommercielt,« siger professor i kryptering Peter Landrock, som er bestyrelsesformand for Cryptomathic.

Han tilføjer, at Cryptomathic har forsøgt at forhandle direkte med BBS uden at kunne finde en løsning. Derfor ender sagen nu i retten.