Dansk sky åbner kommunale døre

Sikret. Følsomme, offentlige data kan nu med sikkerhed gemmes i Danmark i et nyt samarbejde mellem KMD og Microsoft. Det åbner nye døre for større brug af netbaserede IT-tjenester i det offentlige og dermed besparelser.

Landets største, privatejede IT-leverandør, KMD er sammen med Microsoft i Danmark gået i luften med en "dansk sky". Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det offentlige Danmark – staten, regionerne og kommunerne – får fra årsskiftet langt flere muligheder for at gøre brug af netbaseret IT, som rummer store besparelsesmuligheder, fordi de nu kan være sikre på, at ingen hemmelige eller følsomme data forlader landet.

Det sker, når landets største, privatejede IT-leverandør, KMD (det tidligere Kommunedata), sammen med Microsoft i Danmark bogstaveligt går i luften med en »dansk sky« og garanterer, at de offentlige data lagres hos KMD i Ballerup og Skovlunde og ikke – som hvis man f.eks. anvender andre nettjenester som Googles Gmail eller Microsofts egen Hotmail – ligger på servere i USA uden for dansk rækkevidde og lovgivning.

Det noget tågede begreb »cloud computing« griber om sig, fordi det gør IT-administrationen lettere og ofte billigere.

»Ingen vil blive overrasket over, at KMD kommer med dette tilbud. Vi har alle dage leveret tjenester, der kommer på afstand, og kunderne har været vant til, at KMD er i den anden ende. Nu vil man kunne købe en cloud-løsning, der fysisk står i Danmark, nemlig i Ballerup, så man får muligheden for dynamisk at skrue op eller ned for sin brug af IT. Cloud computing er en slags taxameterkørsel, hvor ideen er, at man tapper af et stort kar. Det kan man gøre selv og nemt – og man kan også hælde tilbage,« forklarer KMDs administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling.

»Et potentiale«

Han anslår, at 80 procent af ydelserne til kommunerne er »mere ens end uens«, selv om den enkelte kommune kan være længere fremme på et område end andre i brugen af IT til f.eks. kultur, hjemmepleje, biblioteker m.m.

Samarbejdet betyder, at kommunale fagsystemer, SAP-løsninger og kontorpakker kan integreres og også udvides med f.eks. Microsofts kommunikationsløsning, Lync, med videokonferencer og chatfunktion.

Prislisten ligger endnu ikke klar, og Lars Monrad-Gylling vil ikke sætte konkrete tal på, hvad han tror, at der kan sælges. Han nøjes med at sige, at »det vil rumme et potentiale«.

»Men det vil være fair nok at sige, at det bliver attraktivt,« fastslår Microsoft Danmarks administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth, med et smil.

Microsoft har netop lanceret sin Office-kontorpakke i en særlig netversion, Office 365, og sælger kundehåndteringssystemer (CRM) og snart også virksomhedsstyringssystemer (ERP) i onlineudgaver. Microsoft har et datacenter i Dublin i Irland, som dubleres af et datacenter i Amsterdam i Holland. Med KMD som partner håber Microsoft på at komme bedre ind i det offentlige.

»Vi er interesseret i samarbejdet med KMD, som er en stor spiller i det offentlige. Dermed får kunderne nu en reel valgmulighed af teknologi, og cloud computing er interessant for også det offentlige, fordi man betaler for, hvad man reelt bruger,« siger Jørgen Bardenfleth.

National plan faldt

Socialdemokraterne og SF fremlagde i foråret 2011 forslag til en national plan for, hvordan det offentlige skal bruge computerprogrammer over nettet over de næste tre-fem år. Den afgående regering, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skød imidlertid forslaget ned som for detailstyret, som De Radikale og Christian H. Hansen støttede.

En rapport, som Center for Digital Forvaltning (CEDI) har lavet for Microsoft viser, at der kan skabes op til 16.000 nye job og 4.200 nye virksomheder i Danmark ved mere omfattende brug af nettjenester. Det vil samtidig reducere CO2-forbruget fra IT med 50 procent.

Anstødsstenen har dog været, at det offentlige arbejder med så mange personfølsomme data, at de fleste eksisterende nettilbud ikke kan udnyttes. Det skal KMD-Microsoft-samarbejdet ændre på.

KMD-direktør Lars Monrad-Gylling forventer dog ikke et gigantisk rykind fra den ene dag til den anden.

»Vi vil se en palette af teknologier taget i brug, og cloud computing tilfører blot nye brikker. Vi vil konkurrere med lokale løsninger, hvor data – populært sagt – ligger på servere hjemme i kosteskabet, og måske især mod de traditionelle løsninger, hvor man lægger data ud i byen. Og der er ikke den store forskel på private og offentlige virksomheder. Også private ser på sensitiviteten af deres data og ønsker at have den slags data tæt på sig og måske i deres eget miljø. Men måske er det rarere, at de ligger hos KMD, hvor virksomhedens revision kan tage ud og få syn for sagen på, at data er her og opbevares korrekt,« mener han.