Dansk sejr efter amerikansk domstol afviser Thule-kontrakt

Milliardudbuddet om servicekontrakt på Thulebasen skal gå om, afgør amerikansk domstol efter klager fra Copenhagen Arctic, MT Højgaard og Aarsleff.

Foto: Bryan and Cherry Alexander. Virakken om Thulebasen tager en runde mere efter en amerikansk domstol har kendt kontrakten mellem US Air Force og Exilis Services for ugyldig.
Læs mere
Fold sammen

Den omstridte kontrakt om service på den amerikanske flybase i Thule i Grønland tager en runde mere, efter den amerikanske Court of Federal Claims har afgjort, at kontrakten til Exelis Services ikke lever op til kravene i udbuddet, skriver Kalaallit Nunaata Radioa (Grønlands Radio, red.).

Det er de danske selskaber Copenhagen Arctic, MT Højgaard og Aarsleff, der er gået rettens vej, for at få US Air Forces udbud om servicekontrakten til at gå om. De mener ikke, at Exelis Services lever op til kravet om, at selskabet, der får kontrakten, skal være fra Danmark eller Grønland. Exelis Services er nemlig tæt forbundet til det amerikanske selskab Vectrus.

»Vi er selvfølgelig i første omgang tilfredse med, at vi har fået medhold i den påstand, vi er kommet med - nemlig at Exelis Services A/S ikke opfyldte kriterierne for at få kontrakten. Så som udgangspunkt er vi tilfredse. Så må vi jo vente at se, hvad der ellers skal ske,« siger adm. direktør for Greenland Contractors, Peter Kofoed, til KNR om kendelsen.

»Udgangspunktet er, at der - efter vores formodning - må komme en ny udbudsrunde, og dermed har vi jo så en fornyet mulighed for at genvinde kontrakten. Men hvad der præcis kommer til at ske, må vi jo vente og se, hvad kunden - altså U.S. Air Force - beslutter sig for.«

I de seneste år har har kontrakten for det amerikanske luftvåben været en god forretning for det danske ingeniørselskab MT Højgaard, der sammen med det grønlandske selvstyre har haft serviceopgaverne i datterselskabet Greenland Contractors. Men i 2014 vandt amerikanske Exelis Services den 7-årige kontrakt til en værdi af knap 2,5 milliarder kroner.

Siden da har de danske virksomheder kæmpet for at få tildelingen af kontrakten erklæret ugyldig, ligesom den danske udenrigsminister og det grønlandske udenrigsdirektorat i selvstyret har måttey rette henvendelse til amerikanerne for at tale de danske og grønlandske virksomheders sag.

Det amerikanske luftvåben kan anke sagen til Court of Appeals, så det sidste punktum er ikke sat i striden om servicekontrakten.