Dansk rodserver gør dit internet hurtigere

Landets første rodserver står i Ballerup.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at trafikken på internettet hurtigt og sikkert kan finde fra A til B, så er der behov for rodservere. Dem finder man 212 af på verdensplan.

Nu får Danmark sin allerførste DNS root-server. Det betyder, at opslag om, hvor ip-adresser findes, nu kan holdes inden for landets grænser. Root-serveren, med navnet ICANN Copenhagen, skal driftes af Solido Hosting og fysisk kommer den til at stå hos datacentret Interxion i Ballerup.

"Vi har været en del af det internationale internetmiljø siden slutningen af 90’erne, og vi har længe ønsket en DNS root-server på dansk jord. Under et møde med ICANN foreslog vi derfor, at hoste og drifte en global DNS server i Danmark. Med etableringen af ICANN Copenhagen koncentreres der mere internettrafik i Danmark, og vi får alle et generelt hurtigere og mere robust internet, hvilket vi naturligvis er stolte over at bidrage til”, siger direktør Christer Hasse fra Solido Hosting.

De nuværende 212 rootservere overvåges af organisationen Root-servers.org. Organisationen har 13 medlemmer; blandt andet NASA, RIPE og ICANN.

Selve den danske drift har Solido Hosting overladt til søsterselskabet Solido Networks. Her håber direktør Henrik Kramshøj, at firmaet kan være med til at skabe mere stabilitet for internettet i Danmark.

”Som internettets vejvisere er root-servere helt vitale for internettets effektivitet. Derfor udsættes de fra tid til anden for hackerangreb, og ekstra DNS root-servere er et effektivt modtræk mod disse hackere. ICANN Copenhagen vil øge hastigheden på internettet, håndtering af e-mail og spam, som ofte kræver opslag til verifikation eller afvisning. Root-serveren er også forberedt til IPv6, som vi alle forventer os meget af i de kommende år”, forklarer Henrik Kramshøj, der er direktør i Solido Networks.