Dansk robotteknologi dykker efter vækst

Havvindmøller og boreplatforme bevæger sig ud på dybt vand, og det stiller større krav til opførsel og vedligeholdelse. Nu vil danske nichevirksomheder udvikle robotteknologi, for de ser et enormt vækstpotentiale på havbunden.

Lars Hedegaard Petersen og Mogens Jørgensen (i dykkerdragt) fra virksomheden Ship Maintenance Underwater (SMU) i færd med at teste udstyr på havnen i Horsens. SMU har udviklet en undervandsrobot, der kan vedligeholde og fjerne begroninger på skibe under vandet. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Vinden blæser i den rigtige retning for offshore-branchen. Verden rundt åbner der nye vidtrækkende havvindmølleparker, mens de store olieselskaber hele tiden udvider deres aktivitet på det åbne ocean. Og aktiviteten bevæger sig længere og længere væk fra kysten, ud på dybere vand. Det åbner et helt nyt marked for danske nichevirksomheder i offshore-branchen.

Stadig flere installationer inde for olie- gasproduktionen og vedvarende energiformer placeres nemlig direkte på havbunden eller under havets overflade. Dykkere får svært ved at gå ned på dybere vand. Derfor er der behov for nye teknikker og redskaber, der skal opføre de forskellige installationer og gøre det muligt at overvåge og vedligeholde konstruktionerne.

Derfor har man blandt andet oprettet en dansk netværksgruppe i undervandsteknologien, Danish Subsea Network, der samler opadstigende virksomheder inden for off-shore-branchen. De håber at kunne hægte sig på opsvinget i resten af branchen, fortæller Klaus Jørgen Mølleskov, der er projektkoordinator for netværket.

»Indtil 2015 investerer Norge omkring 800 mia. kr. i udbygning af deres olie- og gasfelter, og vi har allerede danske virksomheder fra netværket med i de norske projekter,« siger Klaus Jørgen Mølleskov.

Derfor rejser han inden længe til Norge for at etablere flere forretningsforbindelser i håb om, at flere danske nichevirksomheder kan komme med i aktiviteten. Men det er ikke kun i Norge, han øjner nye arbejdsopgaver og enorme vækstmuligheder. Han peger især på England som et interessant marked. Her er man i gang med at udvide sine olie- og gasfelter og opføre nye havvindmølleparker.

»Men der, hvor det kan blive rigtig interessant, er ud for Angolas kyst. De hiver en masse olie og gas op fra dybt vand, men de mangler den nødvendige teknologi og ekspertise. De mangler uddannede folk inden for branchen, og kan vi bare blive en lille del af det marked, er det stort for os i netværket.«

Jens Peter Bredholt, der er adm. direktør i Kapacitet i Hellerup, ser samme fremgang i branchen. Hans virksomhed har specialiseret sig i teknologi- og produktudvikling til offshore-branchen. Den nuværende udvikling byder på store muligheder for de danske nichevirksomheder, mener han.

»Man skal kombinere forskellige discipliner inden for udvikling og konstruktion. Det er vi dygtige til i Danmark, og det er et område, hvor vi stadig kan konkurrere på kvalitet,« siger han.

Og det er en branche i buldrende vækst. Det viser en rapport, som Region Syddanmark har udarbejdet sammen med COWI. Branchen omsatte for godt 110 mia. kr. sidste år, mens den eksporterede for 49 mia. kr. Samtidig steg antallet af fuldtidsbeskæftigede i 2010 fra 21.000 til 27.000 i 2012.

Klaus Jørgen Mølleskov fortæller, at Danish Subsea Network samarbejder med studerende ved Aalborg Universitet om at udvikle undervandsteknologi til erhvervslivet. Inden længe håber man at kunne indvie et videnscenter, hvor man samler de danske nichevirksomheder, så de får bedre muligheder for at udvikle deres teknologier og dykke efter et større vækstpotentiale.