Dansk robotfirma solgt for knap to milliarder

Den danske robotvirksomhed Universal Robots er solgt til amerikanske Teradyne for næsten to milliarder kroner. Prisen kan stige med 432 millioner kroner.

Onsdag var der nok at fejre, da den danske robotvirksomhed Universal Robots blev solgt til amerikanske Teradyne for næsten to milliarder kroner. Prisen kan stige med 432 millioner kroner. På billedet ses Enrico Krog Iversen, direktør for Universal Robots Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Lund Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den privatejede, odenseanske producent af industrirobotter, Universal Robots, er onsdag blevet solgt til det amerikanske Teradyne for 285 millioner dollars eller næsten to milliarder kroner i kontant afregning.

Teradyne, der leverer automatiseret testudstyr til bl.a. trådløs teknologi og datalagring, overtager Universal Robots i løbet af andet kvartal, hvis konkurrencemyndighederne siger god for handelen.

Universal Robots omsætning er fra 2013 til 2014 vokset med 70 procent og lå sidste år på 38 millioner dollars. Omsætningen blev også fordoblet. Selskabet har givet overskud siden slutningen af 2010.

Universal Robots er grundlagt i 2005 af de tre forskere Esben Østergaard, Kasper Støy og Kristian Kassow, som ønskede at gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at lave små, brugervenlige og billigere fleksible industrirobotter, som kan arbejde side om side med medarbejderne. I dag har selskabet, som har hovedsæde på Energivej i Odense, datterselskaber og regionale kontorer i USA, Spanien, Tyskland, Singapore og Kina og beskæftiger 150 medarbejdere.

TV: Se interview med robot-direktøren her, og se fabrikken i Odense

 

»Den teknologi, som Universal Robotics laver, er meget kendetegnende for dansk robotteknologi. Det er innovativt, og det er meget mere smarte, fleksible robotter, end de klassiske robotter, der arbejder for sig selv i store stålbure,« siger robotforsker og lektor og Ph.D. på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Fyn, Kasper Hallenborg.

Omkring 4.000 industrirobotter fra Universal Robots er i dag på arbejde. Den såkaldt kollaborative robotteknologi - eller på dansk: samarbejdende industrirobotter - er et marked, som anslået har en værdi på 100 millioner dollars, og som vokser betydeligt.

Købsprisen kan blive 65 millioner dollars eller 432 millioner kroner højere, hvis det lykkes at nå de mål, som er sat op for Universal Robots inden udgangen af 2018.

»Dette opkøb skaber et godt supplement til vore produkter og systemer inden for trådløst måleudstyr, samtidig med at Teradyne med Universal Robots får tilført en stærk platform for yderligere vækst,« siger Mark Jagiela, administrerende direktør for Teradyne, i en kommentar til handelen, som er godkendt af begge selskabers bestyrelser.

Vækstfonden i Danmark har siden 2008 været en af de vigtigste investorer i Universal Robots.

»Dette opkøb vil give Universal Robots bedst mulige vilkår for yderligere at udbygge sin frontløberposition. Opkøbet vil styrke selskabets position i Danmark og vil fremadrettet også være et plus generelt for den danske teknologiindustri,« siger Ulrik Jørring, direktør i Vækstfonden og næstformand for bestyrelsen.

Teradyne har hovedsæde i North Reading nord for Boston på den amerikanske østkyst og beskæftiger omkring 3.800 medarbejdere. Koncernen omsatte i 2014 for 1,65 milliarder dollars.