Dansk rigmand ejer én procent af hele Skotland

Kun én person ejer mere jord i Skotland end den danske rigmand Anders Holch Povlsen – og det er ikke Dronningen. Arealet af danskerens 11 ejendomme er nu næsten halvanden gang større end hele Bornholm.

BESTSELLER - Anders Holch Povlsen Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bare et årti efter Anders Holch Povlsen gjorde de første køb af land i Skotland, ejer den danske rigmand nu flere tønder jord på den britiske halvø end Storbritanniens Dronning Elizabeth. Faktisk er der kun én person, der ejer mere af Skotland end Bestseller-bagmanden, der senest har opkøbt for 8 millioner pund, cirka 70 millioner kroner.

I alt råder Anders Holch Povlsen over mere end 200.000 acre land i Skotland, skriver The Press and Journal. Det svarer til mere end 809 kvadratkilometer eller cirka 80.900 hektar. Til sammenligning har Bornholm et areal på lige i underkanten af 600 km2, mens Skotlands samlede areal består af cirka 78.772 kvadratkilometer. Det vil med andre ord sige, at Anders Holch Povlsen ejer lidt mere end én procent af hele Skotland.

Ifølge The Press and Journal drejer de seneste indkøb sig om to ejendomme i Sutherland-regionen af det nordligste Skotland. Dermed bringer Holch Povlsen sin samlede portefølje i Skotland op på 11 ejendomme, der altså til sammen udgør en betragtelig del af landet.
Anders Holch Povlsen er bosat i Danmark, men har en større formue udenfor landets grænser.

Foruden Skotland, hvor det estimeres, at den samlede ejendomsformue løber op i 100 millioner pund – cirka 850 millioner kroner – menes Holch Povlsen-familien at have mere end fem milliarder kroner stående i Schweiz.

Det har fået kritikere til at spekulere i, om investeringerne i Skotland er en del af en skattefinte, men det afviser Holch Povlsen-lejren. De siger, at Anders Holch Povlsens motivation derimod er et oprigtigt ønske om at beskytte den skotske vildmark.

Den eneste, der ejer en større del af Skotland end Anders Holch Povlsen er Hertugen af Buccleuch, der har 240.000 acre land – knap én fjerdel mere end den danske rigmand. Tidligere har det dog været fremme, at Hertugen ønsker at sælge fra, mens Anders Holch Povlsen stadig har planer om at købe til. Således kan Skotlands største jordejer snart være dansk.