Dansk renteforskel koster dyrt

7.000 flere kan miste jobbet og danske virksomheder vil tabe penge, så længe forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten er større i Danmark end i EU.

"Vi har meget svær ved at se, hvad der skulle kunne forklare den øgede rentemarginal.", siger Ole Krog, viceadministrerende direktør i DI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder er forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten i Danmark vokset yderligere, og den danske rentemarginal er nu klart større end i Euro-landene.

Ifølge nye beregninger fra DI rammer forskellen især de danske virksomheder hårdt.

Virksomhederne i Danmark har således siden sidste sommer oplevet et løft i rentemarginalen på knap halvanden procent-point, mens virksomhederne i Eurolandene i gennemsnit kun har fået et løft på 0,3 procent-point.

”Vi har meget svær ved at se, hvad der skulle kunne forklare den øgede rentemarginal. På en række områder burde vi jo faktisk være mindre påvirkede af den økonomiske krise i Danmark, i det vi har en stor medicinal- og energiteknologisk industri, der er ramt mindre hårdt af krisen. Det forhold burde gavne de danske virksomheder i forhold til rentebetalinger, men desværre ser vi, at det modsatte er tilfældet,” siger Ole Krog, viceadministrerende direktør i DI.

Krisen forværrer effekten
DI’s beregninger viser, at hvis bankernes rentemarginal øges med 0,75 procent, vil det medføre, at omkring 7.000 personer yderligere mister jobbet over de kommende år end ved en situation uden stigende rentemarginal.

”Og i dag er vi jo over det niveau, så tabene for virksomhederne – og dermed risikoen for yderligere fyringer – er større,” siger Ole Krog.

At den stigende rentemarginal rammer midt under krisen, forværre ifølge DI situationen:

”Mange virksomheder er fortsat hårdt presset på både likviditet og på kapitalfremskaffelse efter det seneste trekvart års meget vanskelige klima. For den enkelte virksomhed kan det derfor være dybt skadeligt med et højt renteniveau i den aktuelle situation,” siger Ole Krog.


Læs også:

Store tab truer bankerne langt ind i 2010

Bankregnskaber ikke for sarte sjæle

Bankerne strammer renteskruen yderligere