Dansk reklamefilm for fræk til Sverige

Bestsellers reklamefilm er kønsdiskriminerende, lyder kritikken fra svensk reklameombudsmand. Se filmen her og bedøm selv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenskerne raser over en dansk reklamefilm, som er spækket med letpåklædte damer.

I løbet af året har 172 svenskere klaget over tøj-reklamen fra danske Bestseller, og nu tiltager stormen mod den danske modekoncern, da den svenske reklameombudsmand går ind i sagen.

"Reklamen er kønsdiskriminerende", konkluderer reklameombudsmandens opinionsnævn i en afgørelse, som netop er offentliggjort.

Reklamen er desuden i strid med artikel 4 i det internationale handelskammers regler for reklame og markedskommunikation, lyder det i afgørelsen.
Det er en kampagne for Bestsellers herretøj af mærket Jack & Jones, som er årsag til de skarpe svenske anklager. Både i en reklamefilm, på internettet og i plakater i butikkerne har Bestseller brugt letpåklædte kvinder til at fange mændenes opmærksomhed. Kvinderne kaster sig bl.a. ud i fitness-øvelser iført begrænset tøj.

Det er sket på en måde, som er krænkende over for kvinder generelt, mener svenskerne:

"Kvinden (...) poserer som et rent sexobjekt og på en måde, som kan anses for krænkende for kvinder i almindelighed," står der i afgørelsen.

Der mangler sammenhæng mellem produktet, der sælges (herretøj) og de letpåklædte kvinder, som optræder i reklamen, lyder kritikken.
Inden afgørelsen blev offentliggjort har Bestseller ifølge den svenske reklameombudsmand forsvaret sig med, at reklamekampagnen spiller på humor og ironi. Men den forklaring godtages ikke i Sverige.

"Hverken humor eller ironi er et fremtrædende element i reklamen," udtaler reklameombudsmand Elizabeth Trotzig.

Den svenske reklameombudsmandsinstitution er erhvervslivets frivillige forsøg på at holde orden i egne rækker. Dermed kan institutionen ikke give Bestseller bødestraf for forseelsen.

Bestseller har ikke ønsket at stille op til interview om anklagerne om kønsdiskrimination.

Hvad synes du selv? Se filmen nedenfor og deltag i debatten
.