Dansk rederi bevæbner alle sine skibe

Det dansk-baserede rederi Clipper Group bevæbner alle sine fragtskibe af frygt for piratangreb.

Piraterne i Adenbugten er fortsat en trussel mod rederiernes skibe. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED DAHIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det dansk-baserede rederi Clipper Group har nu bevæbnede vagter på alle sine fragtskibe for at jage angribende somaliske pirater væk.

Clipper-skibene sejler under andet flag end dansk, og derfor er det nemmere for Clipper at bevæbne skibene.

- Vi har en medarbejder, der ikke laver andet end at følge situationen omkring pirateriet. Og vi tager ingen chancer. Alle skibe har bevæbnede vagter om bord, primært briter med en militær fortid, siger Per Gullestrup, der er administrerende direktør i Clipper.

Clipper har tidligere haft et skib kapret af somaliske pirater i godt 70 dage. Clipper er et blandt mange rederier, der nu konsekvent bevæbner deres skibe.

- Ifølge de oplysninger, vi har, er 80-90 procent af alle skibe, der i dag sejler gennem piratfarvandene bevæbnede, siger Per Gullestrup.

Nato har advaret skibsfarten om, at piraterne igen er meget aktive på havet, efter at monsunen er hørt op. Piraterne opererer igen med moderskibe i Adenbugten, Det Arabiske Hav og Det Indiske Ocean.

Alene inden for den seneste uge er mere end tre skibe blevet angrebet af pirater, men har klaret frisag netop på grund af bevæbnede vagter. Blandt dem er det danske tankskib Torm Republican.

På spørgsmålet om, hvorvidt den bevæbnede vagtoprustning på handelsskibene kan få piraterne til at ændre angrebsmønster, svarer Per Gullestrup:

- Det er svært at sige. Piraterne har været dygtige til at ændre sig efter forholdene.

- Men når det gælder angrebstaktik, er det foregået på samme måde fra små motordrevne både, hvor de angriber med at åbne ild mod skibene og forsøge at komme om bord med stiger.

I øjeblikket har pirater ifølge EU Navfor - EU's indsats mod pirater - tilbageholdt 10 kaprede skibe og har omkring 251 gidsler. Blandt dem er de seks søfolk - heraf to danskere - fra det danske fragtskib Leopard fra rederiet Shipcraft.

Om fem dage har søfolkene fra Shipcraft været gidsler hos somaliske pirater i 10 måneder, og det er en kedelig rekord for danske søfolk.