Dansk projekt kan bekæmpe vandmangel med kunstig intelligens

Danske DHI GRAS har gjort sig internationalt bemærket med en opfindelse, som ved hjælp fra kunstig intelligens og satellitdata kan forhindre overvanding af alt fra avocadoer til vin, korn og bomuldsmarker. Projektet har vist sig at være så lovende, at Microsoft og National Geographic sammen støtter det.

Projektet, som DHI GRAS står bag, skal afvikles i løbet af et år i Uganda i samarbejde med lokale institutioner. Hvis det går godt, vil pilotprojektet kunne udbredes til resten af verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torsten Bondo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale klimaproblemer er mange, og alt tyder på, at de kun vil tage til i styrke. Alt fra mangel på vand og føde, overbefolkning og ekstremt vejr som resultat af klimaforandringer vil have store konsekvenser for flere lande og deres landbrugsproduktion.

Men nu kan der være en løsning på vej til de særligt udsatte områder. Med data fra satellitter, algoritmer og kunstig intelligens vil den danske virksomhed DHI GRAS knække koden til, hvordan landmænd kan reducere forbruget ved vandingen af deres marker.

»Der er flere forskellige problemstillinger forbundet med klimaforandringer, såsom overbefolkning og forkert vanding af marker. Men i og med at man med data kan kortlægge udfordringerne, kan man også løse de her globale problemer,« siger DHI GRAS' business development manager, Torsten Bondo.

Med kortlægning kan man løse problemer

Helt konkret fungerer projektet ved, at satellitdata kobles sammen for at danne et kort over bestemte marker og andre landarealer. Ved hjælp af det kan bønder præcist måle, hvor meget vand afgrøder afgiver i fordampning, og dermed hvor meget vand markerne har behov for.

Det sker ved hjælp af to forskellige slags satellitdata – termiske og optiske data – der rumligt og tidligt sammensættes med meteorologiske data ved hjælp af en algoritme, der benytter sig af kunstig intelligens, forklarer Torsten Bondo.

DHI GRAS’ løsning testes nu på et ca. 2.000 hektar stort landbrugsområde i Uganda. Det er meningen, at pilotprojektet skal foreløbe over et år. Og de første resultater er ifølge Torsten Bondo meget positive. DHI GRAS vurderer, at vandforbruget i det testede område kan reduceres betragteligt med mange positive følgevirkninger for landmændene i området.

»Vi har udviklet et godt produkt, vi har førende eksperter på området i projektet, og vi samarbejder med lokalt forankrede institutioner i Uganda for at få det bedste ud af det. Og så har vi – så vidt jeg ved – en helt ny teknologi, der ikke er blevet brugt på den her måde før. Så vi er meget begejstrede for, hvordan det udvikler sig,« siger Torsten Bondo.

Vil blive tilgængelig for hele verden

Sammen med ti andre organisationer og universiteter på verdensplan modtog DHI GRAS i december 2018 et legat fra Microsoft og National Geographic til at videreudvikle den teknologiske løsning. Legatet gives som et led i Microsofts »AI for Earth«-program, som har til formål at støtte bæredygtige projekter, hvor kunstig intelligens er et centralt element. Over 200 organisationer og universiteter ansøgte i 2018 om et af de eftertragtede legater.

»Vi er meget stolte af, at et dansk firma er en af modtagerne, og at de kommer med en løsning, der virkelig kan sætte skub i globale handlinger, når det kommer til miljøudfordringer,« siger driftsdirektør i Microsoft Danmark Nana Bule.

Microsoft bidrager til projektet via finansieringen gennem legatet samt ved at stille en platform til rådighed, hvor DHI GRAS kan lagre deres data på en sky online. Samtidig bistår Microsoft også projektet i Uganda med en række værktøjer inden for kunstig intelligens, som DHI GRAS allerede har benyttet sig af, fortæller Nana Bule.

Med legatet opnår DHI GRAS samtidig adgang til et betydeligt netværk af andre virksomheder, projekter og forskere, der sammen skal forsøge at komme frem til klimaløsninger på en tværfaglig måde. For at understøtte dette vil DHI GRAS fremover gøre teknologien, algoritmen og datasættet frit tilgængeligt, så de kan blive udbredt og skaleres i andre dele af verden. Der er nemlig brug for virksomheder, der kan skabe en kilde af ny viden og information, der kan anvendes og gøres tilgængeligt for resten af verden, og som samtidig med tiden kan levere løsninger på et globalt plan, siger Torsten Bondo.

Det er Nana Bules håb, at der kan komme andre, lignende projekter fra dansk hånd, som kan udnytte teknologien effektivt til at løse globale og komplekse problemstillinger. Ifølge hende har vi i Danmark en unik position til at skabe løsninger inden for klima og miljø, idet flere af landets virksomheder er frontløbere inden for deres felt i det globale energi-økosystem.

»Teknologi er i den grad en afgørende faktor for, at vi kan sætte fokus på og løse de problemstillinger, der påvirker os alle. Herunder klimaforandringer. Vores rolle er derfor at stille den bedste teknologi til rådighed, så vores kunder kan blive ved med at udvikle innovative, globale løsninger,« siger Nana Bule.