Dansk politiker savner konkrete tiltag mod piratkopier

EU vil sparke gang i kampen mod piratkopiering. Men der mangler konkrete tiltag, mener EU-parlamentariker.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU går nu i offensiven for at komme ulovlig downloading af film og musik til livs.

Med et nyt forslag lægger EU-Kommissionen op til i højere grad at stille internetudbyderne til ansvar for den stigende piratkopiering, som finder sted i Europa.

Forslaget er en del af en samlet pakke, der skal skabe et mere fælles grundlag for en fælles "intellektuel ejendomsret" - det vil sige en bedre online-beskyttelse af både patenter, varemærker og alt, hvad der har med ophavsret (copyright) at gøre.

Men udspillet mangler konkrete visioner. Det mener Venstres EU-parlamentariker Morten Løkkegaard.

- Jeg savner stadigvæk at se, hvad man helt konkret har tænkt sig at gøre, siger han.

- For eksempel spørgsmålet om piratkopiering. Det er godt, at man siger, man vil bekæmpe det, men jeg savner at vide, hvor man har tænkt sig at lægge snittet, siger Løkkegaard.

Den europæiske organisation for teleoperatører (Etno) har dog allerede udtrykt sin bekymring over for kommissionens forslag om at gå hårdere til værks over for internetudbyderne.

- Strategien burde i højere grad fokusere på at behandle årsagen til problemet og sikre et bredere udbud af legitimt online-indhold ved at tilpasse copyright og licensordninger til den online verden, siger Etno's direktør Thierry Dieu til EU-avisen European Voice.

Ifølge den seneste opgørelse fra EU-Kommissionen er antallet af ulovlige downloads eksploderet i perioden mellem 2005-2009.

Tal fra 2008 viser, at piratkopiering alene dette år kostede den europæiske musik-, film, tv- og softwareindustri 10 milliarder euro.