Dansk piratsag rammer Norge

Musikbranchen kræver nu, at Telenor spærrer for, at kunderne kan tilgå den svenske piratside The Pirate Bay, ganske som det sker i Danmark, hvor sagen skal for Højesteret.

Der var demonstrationer på gaderne i Stockholm, efter at en svensk domstol i april idømte fire svenskere hver et års fængsel og en erstatning på 30 millioner svenske kroner for at stå bag netstedet The Pirate Bay. Foto: Fredrik Persson, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske strid om, at teleselskaber og Internet-udbydere skal spærre for danskernes adgang til den svenske hjemmeside The Pirate Bay, får nu også et norsk efterspil.

Norges svar på TDC, Telenor, bliver nemlig nu trukket i retten af flere plade- og filmselskaber, som kræver, at der bliver lukket for adgangen til The Pirate Bay, som for nylig fik dom for, at det blev brugt til at udveksle piratkopierede film og musiknumre.

Dansk sag skal for Højesteret

De danske teleselskaber - med Telenor i spidsen - har fået tilladelse til at bringe sagen for Højesteret. De er nemlig utilfredse med det fogedforbud, som Tele 2 i Danmark fik. Forbindelsen skulle kappes øjeblikkeligt. I mellemtiden har Telenor købt Tele 2 i Danmark og dermed overtaget sagen.

At den skal i Højesteret skyldes også, at ingen i dag ved, hvordan fogedforbuddet kan ophæves. Det fremgør nemlig ikke af fogedrettens afgørelse.

Vil ikke lege politi

Også i Norge er det musikbrancheorganisationen IFPI, der er gået til angreb mod teleselskaberne, som beskyldes for at deltage i den ulovlige kopiering. Telenor har afvist kravet og henviser - som i Danmark - til, at det ikke er teleselskabernes opgave at holde styr på, hvilke Internet-sider deres kunder må kikke på.

»Vi følger de gældende regler og love og kan ikke se, at der findes nogen juridisk grund til, at en Internet-leverandør skal varetage de digitale rettighedshaveres interesse og udelukke vore brugere,« siger Telenors administrerende direktør i Norge, Ragnar Kårhus, til avisen Aftenposten.

IFPI vil have en afklaring.

»Vi vil ikke censurere nettet, men vi vil have mulighed for at tjene penge på det, vi arbejder med,« siger Sveinung Golimo fra Filmkameratene til den norske avis Verdens Gang.

Svensk piratsag anket

De fire svenskere bag The Pirate Bay blev 17. april ved Stockholms Tingsrätt idømt hver et års fængsel og en fælles erstatning til musikbrancheforeningen IFPI på 30 millioner svenske kroner. Sagen er anket, og der er rejst tvivl om dommerens habilitet, eftersom han er medlem af en interesseorganisation for ophavsret sammen med flere af de advokater, der repræsenterede IFPI i sagen.