Dansk pensionsgigant vinder investeringspris

Mens bankerne holder på pengene, kommer stadig flere pensionskroner i spil i danske eksportprojekter. Pensiondanmark har netop vundet en international pris for alternativ finansiering af en havmøllepark.

»De europæiske banker har vanskeligt ved at stille op med lange kreditter på mange års løbetid, og det skaber et finansieringsproblem for mange store projekter som f.eks. vindmølleparker," siger Torben Möger Pedersen, direktør for Pensiondanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En eksportordre på 72 Vestas-vindmøller, en ny 15-årig serviceaftale og en række følgeordrer til danske Bladt Industries. Det er resultatet af en belgisk havmøllepark, der bl.a. bliver realiseret med pensionskroner fra Pensiondanmark.

Investeringen fra Pensiondanmark er foretaget gennem Eksport Kredit Fonden (EKF), og samarbejdet har her til aften ved en ceremoni i London resulteret i prisen "Offshore Wind Deal of the Year" fra magasinet Project Finance.

Vinderprojektet er et eksempel på de alternative finansieringsmodeller, der nu bliver udviklet og udvidet i flere lande. Mange virksomheder og eksportprojekter har nemlig meget vanskeligt ved at skaffe bankfinansiering, og uden alternative modeller falder mange projekter til jorden i disse år.

"Havmølleprojektet er ifølge folkene bag prisen et godt bud på nytænkning, som hele projektfinansmarkedet har brug for. De europæiske banker har vanskeligt ved at stille op med lange kreditter på mange års løbetid, og det skaber et finansieringsproblem for mange store projekter som f.eks. vindmølleparker," siger adm. direktør for Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen, til business.dk.

Mange milliarder i EKF

Pensiondanmark indledte allerede i 2011 et samarbejde med EKF, der indebærer, at den danske pensionsgigant stiller 10 mia. kr. til rådighed for finansiering af danske eksportordrer. Flere andre pensionsselskaber har lavet en lignende aftale med EKF, der dermed kommer til at spille en kraftigt stigende rolle i de kommende år.

Ud af de 10 mia. kr., som Pensiondanmark stiller til rådighed, er 1,26 mia. kr. nu kommet i arbejde. Omkring 1 mia. kr. er gået til finansiering i forbindelse med et salg af vindmøller til Sverige, mens 260 mio. kr. er gået til det belgiske vindmølleprojekt, Northwind.

Den samlede finansieringsramme i projektet er på 4,7 mia. kr., og ud over midlerne fra EKF finansieres projekterne typisk i en samlet finansieringspakke med en række aktører, herunder banker.

Sikker investering

For Pensiondanmark er der tale om en sikker investering, der samtidig sikrer et bedre afkast end lavtforrentede statsobligationer.

"EKF garanterer lånene over for Pensiondanmark. Risikoprofilen er i den helt lave ende, men vi får en merrente på 1,0-1,5 procent i forhold til renten på statsobligationer. Det er en slags betaling for at acceptere et illikvidt lån," siger Torben Möger Pedersen.

Pensiondanmarks midler hovedsageligt til store eksportprojekter med behov for langsigtet finansiering. Derudover finansierer EKF også eksportprojekter for mange mindre og mellemstore danske virksomheder.

"Vindmølleprojekter er oplagte for de midler, som vi stiller til rådighed, men det kunne også være eksempelvis cementfabrikker fra FLS eller store gødningsfabrikker fra Halder Topsøe," siger Torben Möger Pedersen.

EKF forsikrer virksomhederne

EKF har en række finansieringsmuligheder på hylden og arbejder bl.a. ved at forsikre virksomhederne mod de økonomiske og politiske risici, der kan være ved at handle med andre lande. Idéen er, at virksomhederne får bedre muligheder for at få finansieret deres forretninger og for at sælge deres varer på kredit, når EKF tager risikoen.

EKF er ejet af den danske stat og udstedte i 2011 garantier, kautioner og genforsikringer for lidt over 17 milliarder kroner.