Dansk partileder om Uber: Nemt og fantastisk

Han er blandt de får partileder, som har benyttet sig af Uber, og den eneste leder i "den røde blok", der hilser den omdiskuterede tjeneste velkommen.

Alternativet partileder Uffe Elbæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, har flere gange brugt den kontroversielle kørselstjeneste Uber.

- Jeg har kørt med Uber. Det vil jeg slet ikke lægge skjul på. Det var så nemt, at man slet ikke kan fatte det, siger den politiske leder for Alternativet, Uffe Elbæk i et interview med Avisen.dk.

Han har valgt Uber-bilen frem for en taxa omtrent fem gange. Den første tur blev kørt i Washington, og siden fortsatte han med at bruge tjenesten i København. Men han stoppede, da han blev opmærksom på kontroversen omkring Uber, der både er en torn i øjet på taxabranchen og store dele af det politiske landskab.

- Jeg var helt overbevist om, at det var legalt. Hvorfor kunne jeg ellers få det på mobilen? Men så tænkte jeg, at jeg hellere måtte vente, indtil vi har fået styr på, om de rent faktisk betaler skat eller ej, eller at vi finder en løsning på det, siger Uffe Elbæk.

Der skal nok blive talt om indrømmelsen på Alternativets landsmøde, der begynder i dag i Odense, for Uber har været kontroversiel, siden kørselstjenesten kom til Danmark. Lige nu behandler Københavns Byret en sag mod seks Uber-chaufførerer, der er tiltalt for ulovlig taxakørsel. Der ventes dom den 17. juni.

Og på tirsdag 2. behandler Folketinget et beslutningsforslag fra SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der skal stoppe firmaet i Danmark.

Han er den eneste af de partiledere, som Avisen.dk har talt med, der har kørt med Uber. Både Socialdemokraternes Mette Frederiksen, Enhedslistens Pernille Skipper og SF-formand Pia Olsen-Dyhr slår syv kors for sig og forsikrer, at de aldrig ville sætte sig ind i en Uber.

- Jeg kører ikke med Uber, fordi de ikke betaler skat og ikke har ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Jeg er vild med ideen om deleøkonomi, men det jo slet ikke det, som Uber praktiserer, siger Pia Olsen Dyhr til Avisen.dk.

Også radikale Morten Østergaard, den konservative partileder Søren Pape og formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, oplyser, at de aldrig har taget en Uber. Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen har tidligere i et interview med Ugebrevet A4 hilst Uber hjerteligt velkommen. Venstre har ikke svaret på Avisen.dks henvendelse.

Uber blev politianmeldt af Trafikstyrelsen i 2014, blot to timer efter, at den amerikanske service ankom til Danmark. Der er endnu ikke faldet dom i sagen. Derudover er der et stort politisk pres i Folketinget for at få lovgivning, der bedre kan regulere Uber.

Uffe Elbæk kan da også godt forstå, at taxa-chaufførerne er frustrerede over Uber, når de ikke arbejder under samme vilkår. Men selvom tjenesten udfordrer branchen, er det ifølge den politiske leder ikke grund til at dømme alle nye virksomheder som Uber ude.

- Alle må anerkende, at forretningsmodellen, som er så digitalt baseret, er kommet for at blive, siger Uffe Elbæk.

Derfor mener han, at det må være deres og de øvrige politikere på Christiansborgs opgave, at finde en ramme for de såkaldte platformsøkonomier, så de også tager et socialt ansvar.