Dansk optimisme kan smitte af på julesalget

Danskerne ser mere lyst på økonomien end indbyggerne i mange andre europæiske lande. Det forventes at smitte af på årets julehandel.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske forbrugere og butikkerne forventer, at der vil blive skruet op for forbruget op til jul, skriver Jyllands-Posten.

En spørgeundersøgelse fra konsulentvirksomheden Deloitte viser, at næsten hver anden dansker (45 procent) vil bruge flere penge på gaver og julemad, mens blot hver fjerde vil spare.

- Der har været en tilbageholdenhed i forbruget, men man vil gerne løsne op til jul. Folk fortrænger krisen, når det er jul, siger partner i Deloitte, Mie Stryg-Madsen.

Hver tredje dansker vil skrue op for forbruget for at nyde tilværelsen og glemme den usikre økonomi, viser undersøgelsen.

Den bygger på svar fra 18.000 respondenter i 17 europæiske lande, og blandt deltagerne er danskerne det mest trygge folk, når det gælder økonomien.

- Danskerne er de mest positive i Europa, når de skal vurdere den økonomiske situation, og det er også med til at få dem til at bruge flere penge til jul, siger Mie Stryg-Madsen til Jyllands-Posten.

Onsdag beskrev Berlingske Nyhedsbureau på baggrund af en prognose fra Dansk Erhverv, at julehandlen forventes at runde 8,5 milliarder kroner i 2012 mod 8,3 milliarder kroner i 2011. Det svarer til en beskeden fremgang på 0,1 procent.