Dansk økologi får hul på USA

USA kan blive et interessant økologisk eksportmarked efter, at de amerikanske myndigheder har blåstemplet dansk økologikontrol.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Døren til det attraktive amerikanske marked er åbnet op for dansk økologi, der dermed på sigt kan sikre sig et vigtigt brohoved for dansk øko-eksport.

De amerikanske myndigheder har således netop givet grønt lys til danske økologiske produkters adgang til USA.Myndighederne har blåstemplet den økologikontrol, som Fødevareministeriet leverer efter amerikanske regler. Kun et andet EU-land har fået samme anerkendelse.

- Det gør det nemmere for danske producenter at eksportere til det store amerikanske marked, siger fødevareminister Henrik Høegh (V).

- Blåstemplingen er et skulderklap til vores økologikontrol og vigtig, når jeg andre steder i verden skal lægge et godt ord ind for Danmarks økologiske fødevareproduktion.

USA stiller en lang række krav til de økologiske produkter, som adskiller sig fra de europæiske. Tidligere på året var det amerikanske landbrugsministerium i Danmark.Det banede vej for anerkendelsen af, at danske myndigheders kontrol er god nok også til USA.

- På sigt er det et spændende marked og meget lettere at gå til end andre fjerne eksportmarkeder som Asien, siger eksportchef Klaus Bentzen fra Økologisk Landsforening.

Fordelen ved det amerikanske marked er en stor koncentration på op mod 100 millioner købedygtige og sundhedsbevidste forbrugere i øst og vest omkring New York og Californien.

- Mejeriprodukter, hvor vi har en ekspertise og et stærkt brand i forvejen, vil være oplagte samt dyrere, forædlede kvalitetsprodukter, hvor transportomkostninger ikke ødelægger regnestykket, er andre muligheder, siger Klaus Bentzen.Danmarks økologiske eksport er på få år tredoblet og steg sidste år trods økonomisk krise med 14 procent. Danmark har siden 2003 eksporteret økologiske fødevarer til USA i kraft af en særlig aftale.

I øjeblikket lægger den lave dollar og stor efterspørgsel på det europæiske marked dog en dæmper på et amerikansk eksporteventyr.