Dansk Nordea-chefs Hitler-"inspiration" udløser svensk mediestorm

Nordeas øverste HR-direktør, Karen Tobiasen, er kommet i stormvejr på den anden side af Øresund efter at have udtalt sig om Adolf Hitler til et dansk medie.

Dansk Nordea-chefs Hitler-"inspiration" udløser svensk mediestorm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal som regel undgå at anvende Adolf Hitler som reference. Den regel har danske Karen Tobiasen, der er koncernpersonalechef i Nordea og medlem af bankens øverste ledelse, dog ikke valgt at følge, da hun i sidste uge fortalte om sit syn på ledelse til Børsen.

Og det har ifølge Finanswatch bragt hende ud i noget af et stormvejr i de svenske medier, der i går opsnappede historien. Det var en større artikel i Børsen under overskriften »Når du ser nogle dø, er alle andre samtaler mindre alvorlige«. Konkret siger direktøren følgende i en mindre boks om tre personer, der inspirerer hende (de to første er den jødiske psykiater Viktor Frankl og indiske Mahatma Gandhi), med reference til Hitler:

»Den er barsk. For mig er Hitler et skrækindjagende eksempel på, at man kan lede et folk til at gøre fuldstændigt vanvittige ting. Når man er leder, skal man forstå, at man har et stort ansvar. Der er ikke ret langt mellem den værste og den bedste version af dig selv. Der er ikke ret langt mellem omsorg og grusomhed. Som leder skal du være bevidst om dit ansvar og din rolle.«

Det er altså på ingen måde, fordi HR-direktøren omtaler Adolf Hitler på nogen form for positiv måde. Men konteksten med »inspirationen« er faldet de svenske medier, deriblandt Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Sveriges Television og Aftonbladet, for brystet.

»Det her er en helt forkert sammenhæng at beskæftige sig med og analysere Adolf Hitlers lederegenskaber. Det er så tonedøvt, at man måber,« siger en anonym, højt placeret chef i Nordea til Svenska Dagbladet.

Foto: Skærmbillede fra SVT.

Nordeas kommunikationschef Claes Eliasson forsøger efterfølgende at gyde olie på vandene med henvisning til, at Karen Tobiasen peger på to stærke, positive eksempler på ledelse, og at det tredje eksempel er et frygtindgydende eksempel på, hvad ledelse også kan føre til. Han beklager desuden, hvis hun er blevet misforstået.