Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Siden de første netbutikker opstod kort før årtusindskiftet, har netsalget taget markedsandele fra de fysiske butikker, procent for procent; de seneste år med ekspresfart.
Kunderne er i dag flere end tre millioner danskere, men der er især to grupper, der skiller sig ud: Børnefamilierne, der køber for store beløb ad gangen, og de 18-25-årige, der køber for små beløb – til gengæld handler de ofte og køber mange flere typer af varer end andre.
Om få år begynder generationen, der aldrig har kendt til en tid uden internettet, at blive børnefamilier. Når de to forbrugergrupper smelter sammen til én, er det, at internetbutikkernes brancheforening, FDIH, taler om “ketchupeffekt”, om en eksplosion i handel på nettet, der vil forandre detailbranchen.
46. mia. kr. på nethandel På nettet er fysisk afstand ligegyldig, og man kan lige så godt købe varen i Estland som i Esbjerg. Men Spørgsmålet er, om de danske netbutikker er klar.
“Der er ingen tvivl om, at de danske netbutikker bliver presset af de udenlandske,” siger Annette Falberg, der er administrerende direktør i FDIH. Kigger man på pengestrømmene over den danske grænse, er hård international konkurrence på nettet allerede en realitet. Det indre marked gør handel i EU let for forbrugerne, og mens danskerne brugte 46 mia. kr. på nettet i 2011, landede ni af milliarderne uden for landets grænser.
“De unge fløjter ud og handler på nettet i udlandet, og de er ikke nervøse for det. Når de bliver storforbrugere, fortsætter de den adfærd. Det betyder, at de 9 milliarder i 2011 hurtigt bliver til 20-30 milliarder, der ryger direkte til udlandet,” siger Annette Falberg.
Ifølge FDIH skal danske netbutikker søge at erobre markedsandele i udlandet. Men ifølge tal fraorganisationen er det kun omkring 10 procent af de danske netbutikker, der i dag har målrettet salg til udlandet.
Læs Specialrapport om e-handel i Berlingske Business Magasin torsdag 23. februar 2012.