Dansk net-TV får international hæder

Skype-opfindernes TV-debut vinder bronze som årets mest teknologifornyende opfindelse i Wall Street Journals årlige prisuddeling.

Det danske net-TV Joost, som Skype-opfinderen Janus Friis, står bag, har fået bronzepladsen som årets mest teknologifornyende opfindelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Line Ho Young Kjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske net-TV Joost, som Skype-opfinderen Janus Friis, står bag, har fået bronzepladsen som årets mest teknologifornyende opfindelse.

Bag prisen står den ansete, amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Joost (udtales »djust«, altså »(frisk)presset«) er en gratis online-videotjeneste, lanceret i maj i år, hvor man kan se TV over Internet fra masser af kanaler på hele kloden - heriblandt MTV, CNN og som endnu eneste danske kanal DR. Kanalerne sendes ikke direkte. Man vælger, hvilke udsendelser man vil se.

Bag Joost står det dansk-svenske makkerpar Janus Friis og Niklas Zennström, som blev milliardærer, da de i 2006 solgte Internet-telefoniprogrammet Skype til det amerikanske online-auktionshus eBay. Friis-Zennström står også bag det tidligere så forkætrede fildelingsprogram Kazaa.

»Modsat YouTube og andre videonetsteder tilbyder Joost programmer i fuld længde og fuld skærm,« skriver finansavisen.

Joost har hovedkontor i Luxembourg.

Guldpladsen går til Novartis/Speedel i Schweiz for en medicin, som kontrollerer for højt blodtryk ved at blokere for et enzym, som kan udløse tilstanden. Sølvpladsen besætter amerikanske Aqua Sciences for en måde at trække drikkevand ud af luften, selv i de tørreste egne af kloden.

Wall Street Journal har udvalgt omkring 150 af 800 emner. De udvalgte skal have skabt et gennembrud i forhold til traditionelle metoder, ikke bare arbejdet videre med noget bestående.