Dansk net er for langsomt

De danske Internet-forbindelser er slet ikke hurtige nok, hvis vi skal kunne leve af viden, siger Dansk Erhverv, der vil have skruet op for hastigheden og ned for priserne.

Der er for lidt fart på danskernes netforbindelser - og det skal der gøres noget ved, siger Dansk Erhverv. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen medaljer for hastighed til Danmark, når det gælder Internet-forbindelser.

Det fastslår interesseorganisationen Dansk Erhverv på baggrund af EUs seneste måling af bredbåndsforbindelser i de 27 medlemslande. Her er Danmark endt som nummer syv.

Hastighed er afgørende

»Knap hver fjerde danske netbruger vælger en forbindelse med en hastighed på to megabit i sekundet eller bedre. Dermed ligger vi på niveau med ungarere, italienere og portugisere, og der er langt til brugerne i Holland, Belgien og Estland, hvor op mod halvdelen anvender bredbånd med fart på,« siger chefkonsulent Christian Ohm.

Hastigheden er afgørende for at udvikle avancerede, offentlige nettjenester.

»En veludviklet, digital infrastruktur med højhastighedsbredbånd på 100 megabit i sekundet er derfor fundamentet for, at vi får øget antallet af højhastighedsbrugere. Udveksling af varer, produkter, kommunikation og viden sker i dag gennem den digitale infrastruktur i et grænseløst rum. De traditionelle kanaler taber terræn. Det vil være en global konkurrencefordel for danske virksomheder, hvis den danske, digitale infrastruktur var i top. I dag er der lidt grus i maskineriet, som vi skal have forbedret markant. Her taler vi ikke om de nuværende plus/minus to megabit i sekundet,« siger Christian Ohm, som efterlyser, at Danmark bliver mere ambitiøs.

Tæt samarbejde nødvendigt

Dansk Erhverv mener, at Danmark inden 2014 skal gøres til et vidensamfund, hvor der overalt er Internet-adgang i topfart til lave priser. Det kræver, at det offentlige og det private erhvervsliv formår at arbejde tæt sammen.

Hurtige forbindelser betyder, at man kan holde virtuelle videomøder i stedet for at skulle mødes fysisk, og at der ikke er grænser for, hvor mange data - billeder, videoer, programmer m.m. - der kan sendes eller køres over netforbindelsen.