Dansk modetøj indtager tøjstativerne i Tyskland

Den danske modeeksport vokser betydeligt, hvor særligt Tyskland er stor aftager, mens også amerikanerne i stigende grad interesserer sig for dansk tøj.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk tøj bliver mere og mere populært i udlandet, og det er særligt tyskerne og svenskerne, der er glade for den danske mode og i stigende grad hiver dansk tøj ind i butikkerne.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er eksporten af beklædning steget med ti procent fra første halvår 2014 til første halvår 2015, således at den danske modebranche eksporterede for 11,7 mia. kr. i perioden januar til og med juni 2015.

Største eksportmarked er Tyskland, der stod for 3,4 mia. kr. af eksporten. Det er en fremgang på 15,1 procent i forhold til samme periode før, og dermed er tyskerne den primære årsag til den stigende eksport af tøj.

»Tyskland er det altoverskyggende største eksportmarked for dansk mode. Når vi så eksporterer 15 procent mere til tyskerne, kan det tydeligt mærkes på den samlede eksport,« siger Michael Hillmose, International chef i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil.

Der er dog stigende eksport til de fleste lande, hvor der efter et par år med minimal vækst igen er kommet gang i eksporten til Sverige, som stiger 8,2  procent i første halvår til 1,7 mia. kr. og dermed udgør det næststørste eksportmarked for dansk mode.

Også det amerikanske marked er i vækst, og her finder man faktisk den største fremgang i eksporten. Hele 56,8 procent stiger eksporten til USA i første halvår af 2015 sammenlignet med samme periode i 2014.

Stigningen sker godt nok fra et lavt niveau på 44,2 mio. kr. til 69,3 mio. kr., men ifølge Michael Hillmose er det alligevel værd at hæfte sig ved.

»Det er en positiv udvikling, og det vidner om, at der er danske modevirksomheder, som bryder igennem i USA. Nok er tallene fortsat lave, men der er øget interesse for de danske brands, som ligeledes er blevet bedre til at håndtere eksporten til USA. Derudover skal man huske, at det kun er det tøj, der har været omkring Danmark for derefter at blive eksporteret til USA, som er inkluderet. Det reelle tal kan derfor meget vel være højere, og vi tror også på at salget til USA vil vokse i de kommende år,« siger han.

På trods af den generelle stigning i eksporten på 10 pct. er der også markeder, hvor eksporten er gået tilbage. Det gælder Finland med et fald på 7,3 procent, men særligt eksporten til Rusland går tilbage med et fald på 38,7 procent. Igen er niveauet dog forholdsvis lavt og lå i første halvår 2015 på 38,4 mio. kr.

Se hele listen over de 20 største markeder for eksport af dansk beklædning her.

I 2014 eksporterede danske virksomheder beklædning for sammenlagt 24,8 mia. kr., hvilket var det højeste niveau nogensinde. Den samlede omsætning i branchen udgjorde 40,2 mia. kr. i 2014.