Dansk modegigant hårdt ramt af uro i Mellemøsten

Den danske modetøjskoncern Bestseller halverer overskuddet - politisk uro i Mellemøsten og den syriske borgerkrig rammer Bestseller hårdt.

Den danske tøjproducent Bestseller står bag mærker som Vero Moda, Only og Jack & Jones. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regnskabsåret 2011/12 kommer ikke til at gå over i historien som et af Bestsellers bedste - tværtimod. Den danske modetøjskoncern, der står bag brands som Jack & Jones, Only og Vero Moda, må notere sig en regnskabsmæssig begmand, efter den er blevet ramt hårdt af udenlandsk uro.

Årets omsætning ser dog hæderlig ud. Den stiger med 800 millioner til 18,2 milliarder kroner. Resultatet halter derimod gevaldigt. Før skat ender det på 1,2 milliarder kroner - hvilket er en halvering i forhold til året før.

Ifølge koncernens medejer og topchef, Anders Holch Povlsen, er virksomhedsledelsen hverken stolt over eller tilfreds med resultatet. Problemet er bare, at det skyldes udefrakommende effekter.

Én ting er den økonomiske uro og afmatning, der er foranlediget af den sydeuropæiske gældekrise - en anden er, at Bestsellers satsning på Mellemøsten er blevet hårdt påvirket af den fortsatte uro i regionen. Sidstnævnte gør for alvor ondt på selskabets indtjening.

"Forretningen der er ikke længere meget værd. Vi kan ellers godt lide den slags pionerånd og har for år tilbage blandt andet valgt at etablere os i Jordan, Bahrain og Syrien. I den del af verden var vi lige ved at komme os over urolighederne i Egypten, da der så nu atter er en kritisk situation i regionen, som virkelig påvirker salget," siger Anders Holch Povlsen ifølge Jyllands-Posten.

På grund af uro i Mellemøsten og den økonomiske afmatning i Sydeuropa har Bestseller måtte se sig nødsaget til at foretage nedskrivninger på 750 millioner kroner i det forskudte regnskabsår.

Bestseller-topchefen har også måttet tage en svær beslutning om at trække sig fra Rusland. Her havde modetøjskoncernen sådan set oplevet fremgang, men da en samarbejdsaftale med finske Stockmann løber ud - og ikke står til at blive fornyet - vælger Bestseller at trække sig fra det store russiske marked.

"Vi havde en eksklusiv aftale om Rusland, som vi nu er ude af. Hvis vi vil ind igen, kan vi se på det med helt friske øjne. Vi har respekt for det store marked, men vi skal gøre et ordentligt forarbejde, hvis vi skal ind igen," siger Anders Holch Povlsen ifølge Jyllands-Posten.