Dansk mode på kinesiske hænder

Den kinesiske tøjkæmpe Shangtex har købt sig ind i dansk mode gennem Metropol, som blandt andet står bag mærkerne St-Martins, Suit og Six Ames og butikkerne Norr.

Dansk design er attraktivt i Kina, og nu har Kinas største tekstilimportør købt sig ind i det danske modefirma Metropol. Her er det Anne Sofie Madsens kreationer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapital og adgang til det kinesiske marked. Det er to elementer, de fleste detailvirksomheder drømmer om, og nu har den danske modevirksomhed Metropol fået begge dele.

Ifølge Dagbladet Børsen har Kinas største tekstileksportør, statsejede Shangtex, overtaget halvdelen af Metropol, som blandt andet står bag mærkerne St-Martins, Suit og Six Amens. Derudover driver Metropol tøjbutikkerne Norr i blandt andet København, Aarhus, Rom og Stockholm.

Shangtex har ifølge avisen ledt adskillige år efter en partner på det europæiske marked, hvor de specielt er interesseret i design.

»Når vi har valgt et dansk firma, skyldes det jeres stærke designtradition. Og så mener vi også, at netop Danmark med dets strategiske beliggenhed vil være et godt brohoved ud til hele det europæiske marked,« siger Zhu Yong, præsident for Shangtex Holding Co., til Børsen.

Det statsejede selskab har en årlig omsætning på omkring 40 milliarder kroner og har 3000 egne butikker i Kina. Den kinesiske kapital er tiltrængt, efter Metropol en årrække har kæmpet med underskud. I 2012 blev bruttoresultatet halveret fra næsten 50 millioner kroner til 28 millioner kroner.

Metropol blev stiftet i 1997 af Tommy Hyldahl, og i 2008 solgte han halvdelen af selskabet til islandske BG Partners. Men efter den finansielle krise i Island endte Tommy Hyldahl med at have en mere eller mindre passiv partner.

»Det flytter jo ikke noget at sidde sammen med den islandske udgave af Finansiel Stabilitet, som ikke havde nogen interesse i at investere fremadrettet. Så vi har stået stille i fire år. Derfor har vi længe gerne villet have en ny partner ind,« siger Tommy Hyldahl til Børsen.

Stifteren fik angiveligt et trecifret millionbeløb fra islandske BG Partners i 2008. Ifølge Shangtex har de betalt islændingene 18 millioner kroner for halvdelen af Metropol, og kineserne er ikke afvisende over for at investere i mere europæisk mode.

»Men nu ser vi først lige, hvordan det her spænder af. En model kunne også være, at vi med dansk base etablerer franchisebutikker og kontorer i Europa,« siger Zhu Yong.

Modeugen i København blev skudt i gang tirsdag, og her vil mindst 50 kinesiske aktører være til stede for at se på dansk design.