Dansk minksalg på kanten af sammenbrud

Kinesiske kunder har mistet interessen for danske skind, og det får priserne til at dykke markant. Det kan være tale om en boble, der brister.

Copenhagen Fur er verdens største pelsauktionshus med cirka 5. millioner solgte skind pr. auktion. De sælger til hele verden, og især kineserne er vilde med pels. Her fra auktionen onsdag 11. september 2013, men den overstået pelsauktion har udviklet sig til ren katastrofe med faldende priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den succesfulde danske pelsbranche er kommet i pludselige problemer. Priserne på minkskind falder drastisk, og fortsætter den negative tendens får det store konsekvenser for branchen.

Prisen er dykket med 26 procent ved den netop overståede pelsauktion hos Kopenhagen Fur. Priserne kunne være dykket endnu mere, hvis ikke Kopenhagen Fur havde valgt at lukke ned for salget. Ganske usædvanligt har virksomheden, der ejes af de danske pelsavlere, valgt kun at sælge 20 procent af udbuddet ved auktionen. Det betyder, at 80 procent af skindene er blevet lagt på lager.

Reelt ved Kopenhagen Fur ikke, hvordan efterspørgslen bliver til næste auktion, som finder sted i februar. Men håbet er, at priserne igen vil stabilisere sig, og at der kun er tale om en mindre korrektion i markedet.

"Om priserne er faldet nok, kan vi reelt ikke vide endnu. Vi må vente at se, hvordan det går i februar," siger Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur, der mener, at danske avlere først vil overveje at skære i produktionen, hvis prisfaldet forsætter ind i 2014.

Senest den succesfulde danske minkbranche oplevede et dyk i priserne var for præcist fem år siden i december 2008. Dengang viste det sig, at en lun begyndelse på vinteren i Kina var årsagen. Om dette også er årsagen denne gang er uvist.

"I 2008 var der tale om en ekstrem varm begyndelse på vinteren i Kina, som så blev afsluttet af en ekstrem kulde. Det fik priserne til at falde for derefter at stige igen, da kineserne bare købte deres pels lidt senere end normalt. Denne gang kan vi endnu ikke sige, om vejrudsvingene bliver ligeså ekstreme, men vinteren i Kina er begyndt med mildere temperaturer end vanligt," siger Tage Pedersen.

Det kan også handle om noget langt mere alvorligt for Kopenhagen Fur end blot vejrudsving. Priserne er steget med rekordfart på minkskind på verdensmarkedet, og det har fået flere af de kinesiske indkøbere til at overveje billigere alternativer som ræv og kanin. Et andet åbent spørgsmål er, om minkskind er ved at miste momentum i modebilledet. Den forklaring mener Tage Pedersen dog ikke er dækkende.

Den administrerende direktør i Kopenhagen Fur Torben Nielsen taler om ketchup-effekt og en boble, der brister, når han skal beskrive, hvad der er i gang på markedet.

"Det er ligesom at få ketchup ud af en flaske. Man ryster og dunker flasken, og pludselig er der hul og ketchuppen vælter ud i alt for store mængder. Udbuddet af skind er nærmest eksploderet samtidigt med at kapaciteten i salgsleddet ikke længere vil blive udvidet så hurtigt. Boblen brister og priserne falder markant. Og denne udvikling bliver så lige nu accelereret af den milde vinter," lyder kommentaren fra adm. direktør Torben Nielsen, Kopenhagen Fur.

Han forventer, at udviklingen vil føre til en øjeblikkelig nedgang i verdensproduktion af skind, så der igen kommer balance mellem udbud og efterspørgsel. Hvor langt priserne skal ned, kan han dog ikke sætte tal på. 

Kopenhagen Fur har de seneste år markeret sig som en af dansk erhvervslivs største succeshistorier med voldsom vækst og har rundet en årsomsætning på over 13 mia. kroner. Salget går stort set udelukkende til kinesiske virksomheder, som forarbejder minkskindene og sælger dem videre til lokale og udenlandske markeder.