Dansk milliardkoncern splittes op efter stort underskud

DSVM vil blive fuldstændigt splittet op i mindre dele, lyder det fra de nye ejere, der for første gang fortæller om deres planer for den store danske virksomhed. DSVM, som en række tidligere aktionærer mener blev røvet fra dem i foråret, må samtidig melde ud om kæmpetab.

De nye ejere af DSVM vil drive virksomheden som en kapital-fond. Derfor splittes den op i seks portefølje-selskaber, siger den ene af de to nye ejere, Peter Korsholm, der er fungerende adm. direktør i selskabet. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

De nye ejere af den danske miljøkoncern DSVM gør nu klar til at splitte virksomheden op i seks dele, der vil blive solgt hver for sig. Det sker, efter at selskabet – der omsætter for 3,6 mia. kr. – kommer ud med et underskud på over 350 mio. kr.

»Vi driver nu virksomheden som seks selvstændige porteføljeselskaber. Koncernen har ikke længere et hovedkontor og nogen hovedkontoroperation af nogen særlig størrelse. Vi har valgt at fokusere vores energi på selskaberne individuelt,« siger Peter Korsholm, der fungerer som adm. direktør.

Han overtog sammen med den tidligere DLH-direktør Kent Arentoft virksomheden i foråret for et en-cifret millionbeløb – en overdragelse, som flere tidligere aktionærer mener skete til for lav en pris, og som nu har anlagt en sag for at få penge for deres aktier. Korsholm, der før har været dansk chef for den store svenske kapitalfond EQT, siger et halt år efter handlen, at DSVM vil blive drevet som en kapitalfond, der ejer seks forskellige porteføljeselskaber.

»Ja, og det er derfor, at jeg bruger ordet porteføljeselskab,« siger Korsholm om virksomheden, der beskæftiger sig med transport og modtagelse af forurenet jord og byggeaffald.

Normalt ejer kapitalfonde deres selskaber i tre til syv år. Men præcist hvor lang tid, de to erhvervsfolk vil sidde på de enkelte forretningsområder, er endnu uvist.

»Der er en aftale med finansieringskilderne, som løber i fem år. Det er klart, at i løbet af de fem år skal vi finde ud af, hvordan vi vil være finansieret fremadrettet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er vores ejer- horisont,« siger Korsholm.

Kæmpetab

DSVM – der blev skilt ud fra transportkoncernen DSV i 2004 – kom for alvor i overskrifterne, da virksomheden i foråret blev overtaget af FIH, PKA og Maj Invest. De tre havde lånt den tidligere ejer Triton ca. 1,3 mia., men den britiske fond var tvunget til at sælge for én krone pga. den store gæld. I stedet blev virksomheden overdraget til Arentoft og Korsholm, der hver sidder på 50 pct. af aktierne.

De har nu fremlagt det første regnskab som ejere. Og det viser et kæmpetab. Selskabet har i seneste regnskabsperiode tabt 351 mio. kr., hvilke især skyldes store nedskrivningerne på såkaldt goodwill fra de priser, som DSVM tidligere har betalt for opkøb. Driftsintjeningen er faldet ca. ti pct. til 216 mio. kr.

»Siden vi overtog selskabet, har udviklingen været stort set, som vi forventede, men måske en anelse dårligere. En række af selskaberne i DSVM-gruppen har ikke performet så forfærdelig godt historisk, og det klart, at det er noget af det, som vi arbejder på at få vendt,« siger Peter Korsholm.

Resultat betyder, at egenkapitalen næsten er halveret til 380 mio. kr. Et yderligere fald i indtjeningen vil tvinge selskabet til flere nedskrivninger og dermed udhule egenkapitalen yderligere, fremgår det af regnskabet. Selskabets forventninger til de kommende år er uændret omsætning og indtjening

»Vi er komfortable med det her, og det ligger ikke i kortene at nedskrive yderligere. Når vi er gået ind i det, er det med forventningerne om, at selskabet vil udvikle sig positivt,« siger Korsholm.

Han ønsker ikke at udtale sig om den verserende voldgiftssag. Det vil Lefi Tullberg, den tidligere DSV-direktør, som tidligere havde aktier i selskabet og nu fører an i retssagen mod bankerne og de to nye ejere. De vil have rettens ord for, at salget af virksomheden til i første omgang bankerne ikke kunne ske for én krone.

»Efter min opfattelse viser det her regnskab, at virksomheden mindst er en halv mia. kr. værd. Voldgiftsagen kører videre, og vi er lige nu ved at udbede os yderligere oplysninger om forskellige ting. Salget for én kr. er efter min opfattelse svindel og humbug,« siger Leif Tulberg.

Af regnskabet fremgår det blandt andet, at det er lykkedes Triton at få virksomheden selv til at betale for omkostningerne i forbindelse med handlen. I alt har DSVM måtte betale 37,2 mio. kr. for omkostningerne til »rådgiver- og personaleomkostninger vedrørende salgsprocessen«, som det fremgår.