Dansk milliardeventyr venter i USA

Den amerikanske regerings plan om at gøre USA mindre afhængig i af Mellemøstens olie involverer danske enzymproducenter. Det samlede marked er langt over 500 mia. kr.

Foto: Scanpix. Novozymes og Danisco kan komme til at spille rolle i milliardklassen i forbindelse med den ameikanske regerings plan om at gøre USA mindre afhængig af olie fra mellemøsten.
Læs mere
Fold sammen
Det amerikanske energiministerium har lagt en plan for skabelsen af 12 centrale biobaserede byggesten, som skal erstatte oliebaserede kemikalier i industrien.

Novozymes og Danisco spiller centrale roller i udviklingen af teknologien til produktionen samt udviklingen af enzymerne, skriver Børsen.

Den potentielle markedsstørrelse er ifølge investeringsbanken Carnegie samlet set langt over 500 mia. kr.

Holder igen med forventninger
Begge danske koncerner er varsomme med, hvad projektet kan føre til, men ifølge Børsen er der ingen tvivl om, at der over de næste tre til 20 år er tale om mange milliarder kroner.

”Det er meget store beløb, man taler om, når man ser på, hvad disse byggesten skal ind og erstatte. Vi er allerede i gang med et projekt om at lave biobaseret akrylsyre sammen med Cargrill, og så har vi også tre-fire andre projekter i pipelinen, som vi bare ikke vil fortælle om endnu”, siger Steen Riisgaard, adm. dir. i Novozymes.

For Danisco skaber planen en ny forretningsplatform, siger Rich LaDuca, chef for den kommercielle udvikling af biokemikalier i Daniscos amerikanske enzymfirma Genencor.

”Der er et gigantisk marked for disse byggesten, og det er meget større end det DoE (det amerikanske energiministerium, red.) ser. Vi er allerede nået langt i vores samarbejde med Goodyear. Bioisopren (en slags syntetisk gummi, red.) kommer ikke kun til at blive brugt i Goodyear-dæk. Det skaber en helt ny forretningsplatform for Danisco. Vores vision er at skabe store bioraffinaderier sammen med de store olieselskaber og derigennem få adgang til det store kemikaliemarked”, siger han.

Bioisopren forventes at være færdig i 2013.

En svimlende god forretning
Ifølge analytiker fra Carnegie Bank Lars Topholm ligger der gigantiske beløb og venter på de to danske koncerner.

”Der er kun fire virksomheder i verden, der har nøglen til at bryde koden til at kunne lave disse biobaserede kemikalier, så de står på kanten til noget, der kan blive en svimlende god forretning”, siger han.

Det hollandske DSM og det amerikanske Verenium er de to øvrige selskaber, der er med i kapløbet.