Dansk milliardær og 3F i fælles front mod arveafgift: »Vi er enige om, at det er noget skidt«

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Linak-milliardær Bent Jensen (billedet) er enig med Per Christensen, forbundsformand i 3F, i, at det er noget skidt for Danmarks familieejede virksomheder, hvis regeringen forhøjer arveafgiften. Arkivfoto: Lene Esthave/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Der er lagt op til en milliardfest på danskernes konti og nye tider hos legetøjsmærket BR.

Men først lægger vi ud en fælles bekymring om forhøjelse af arveafgiften. Velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

1
Milliardær og 3F i fælles front mod arveafgift

Det er ikke bare landets familievirksomheder, der synes at have noget imod regeringens planer om at beskatte endnu hårdere, når virksomheder går i arv.

Også forbundsformanden for 3F, Per Christensen, har bragt sagen op over for regeringen, og han har også inviteret Linak-milliardær Bent Jensen med til et møde i sagen.

Det fremgår af en mailkorrespondance mellem Skatteministeriet og 3F, som Børsen har fået aktindsigt i. Samtidig bekræfter Bent Jensen ifølge avisen, at mødet fandt sted, og at 3F-formand Per Christensen inviterede ham med.

»Jeg kender udmærket godt Per. Vi har snakket frem og tilbage om det her, og vi er enige om, at det er noget skidt for Danmarks familieejede virksomheder, hvis regeringen gør det her,« fortæller Bent Jensen til Børsen.

Linak-ejeren er en af mændene bag netværket Vækst i Generationer, som i 2013 blev stiftet med det formål at få fjernet arveafgiften på virksomheder helt. Det er ikke lykkedes Børsen at få et interview med Per Christensen. Han skriver dog i en kommentar, at hans »egen bekymring har været vilkår for en lempelig overgang og dermed sikre arbejdspladser.«

2
Milliardfest på danskernes konti

En blanding af høj realløn, gevinster fra finansmarkedet og et stort rentefald på boligmarkedet vil ifølge Dansk Erhverv lægge 2,25 procent – eller omtrent 32 mia. kr. - oven i danskernes disponible indkomst i år.

Det skriver Finans.

Det skal holdes op imod, at den årlige stigning fra 1995 til 2018 kun var 1,6 pct. i gennemsnit.

»Det er et fantastisk år. Specielt når man ser på renteudgifterne, der er banket ned, og stigningen i reallønnen. Forbrugeren får en solid økonomisk saltvandsindsprøjtning i år,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv til erhvervsmediet.

Stigningen er angiveligt den største siden 2016. Her sendte en rekordlav inflation på kun 0,3 pct. reallønnen op med hele to pct.

Så vender vi blikket mod nærværende avis, hvor en gammel kending forsøger at lægge en tumultarisk fortid bag sig.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
BR skal rejse sig med ny ejer

Oven på Top-Toys konkurs sidste år overtog Salling Group legetøjsbrandet BR, og nu gælder det om at levere, hvis det skal lykkes at få genrejst den ikoniske danske legetøjsvirksomhed. Det er vurderingen fra detailekspert Dorte Wimmer.

»Alle kan lide den lille garder, så alle hepper på BR. Men de skal levere og leve op til de krav og forventninger, som forbrugerne har i dag. De er anderledes end for ti år siden,« siger Dorte Wimmer til Berlingske.

Hun spår BR hård konkurrence, og nu gælder det den altafgørende julehandel, der er højsæson for legetøjsbutikker.

Det er især internethandel, der har gjort ondt på BR, men den frygter direktør for BR, Charlotte From, ikke. BR satser på et nyt forretningskoncept, hvor der er plads og mulighed for at lege med varerne. Første skud på stammen i det koncept er en butik på 2.000 kvadratmeter i Rødovre, der er én af de resterende 26 butikker.

»Jeg er sikker på, at vi hos os kan give kunderne en oplevelse i særklasse, der gør, at de kommer tilbage. Nettet er nemt, men det giver ikke den samme oplevelse som mødet mellem mennesker i virkelighedens verden,« siger Charlotte From til Berlingske.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, kommer her med sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med tirsdag:

  • Konflikten i Hongkong vil fortsat være et fokusområde for investorerne i dag. Her til morgen har udviklingen på de asiatiske markeder stabiliseret sig. Senere på dagen i dag vil der komme data fra Eurozonen og USA. Først vil der være novembers ZEW-undersøgelse, som måler stemningen og forventningerne blandt omtrent 300 analytikere fra finansielle institutioner. Det er interessant at se, i hvilken grad de bedre toner omkring en »fase-et« aftale mellem USA og Kina hjælper på stemningen blandt analytikerne.
  • Senere på dagen vil vi følge NFIB-undersøgelsen, der kortlægger erhvervslivets optimisme blandt de mindre amerikanske selskaber. Det er blandt andet vigtigt, fordi meget af jobskabelsen sker i de mindre virksomheder. Selv om undersøgelsen er faldet tilbage i år, så ligger den fortsat på et pænt niveau.
  • Det vil også være relevant at følge både centralbanktaler fra ECBs Benoit Coeuré og FED, hvor Harker og Kashkari går på talerstolen, selv om hovedbegivenheden fortsat vil være FED-chef Powells tale i morgen. Selv om regnskabssæsonen er så godt som ovre, vil der være regnskabsaflæggelser fra blandt andre Vodafone og Enel.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

Aktier USA

S&P 500: -0,2 pct.
Nasdaq: -0,1 pct.
Dow Jones: -0,04 pct.

Aktier Asien

Nikkei 225: +0,4 pct.
Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.
China Shanghai Composite: -0,4 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.

(Indeksværdi klokken 06.15)