Dansk Michelin-restaurant tilbyder take-away i syv dage

For første gang nogensinde, tilbyder en dansk Michelin-restaurant nu mad, man kan tage med hjem. Køkkenchefen understreger, at man dog skal forvente et andet produkt end på restauranten.

Køkkenchef på kokkeriet, David Johansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

22 danske restauranter blev i 2016 tildelt én, to eller tre af de prestigiøse Michelin-stjerner. Der er selvsagt ingen pizzeriaer med på listen, men i næste uge bliver det alligevel muligt at bestille take-away fra én af landets bedste restauranter.

Det sker når Kokkeriet, der otte år i træk har fået en Michelin-stjerne, tilbyder aftensmad, man kan tage med hjem, i samarbejde med den nystartet take-away-portal Gotipster. Men man må ikke forvente, at maden bliver som den, man kan få på restauranten, understreger køkkenchefen, David Johansen.

»Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det ikke sammenligneligt med en tallerken, vi serverer nede på restauranten,« siger David Johansen og giver flere forklaringer. For det første er der prisen på 175 kroner pr. servering, der er noget under den normale pris på Michelin-mad. Det betyder, at der vil være sparet på nogle af de dyreste råvarer, selvom Kokkeriet stadig gerne vil bruge tilbyde det bedste, de kan indenfor rammerne. Dernæst er det en udfordring, at kunderne og deres egne ovne skal varme maden, for det kan betyde, at det bliver anderledes, end hvis det var Kokkeriets egne kokke, der havde haft sidste grydelap på retten.

»Ligesom med alle andre ting, er der stor forskel på, hvordan en ovn varmer. Så jo, det er et andet produkt,« opsummerer David Johansen, der gør meget for at understrege, at man ikke nødvendigvis skal forvente en gastronomisk nyforelskelse. For det er, som køkkenchefen selv udtrykker det, trods alt »hverdagsmad«.

Når Kokkeriet alligevel tilbyder muligheden for at spise restaurantens mad hjemme foran sit eget fjernsyn, så sker det efter et ønske om at komme bredere ud, og om at være med til at tegne debatten om take-away-food.

»Take-away er måske det største marked på madsiden overhovedet. Vi er ikke så naive, at vi tror, det her lokker flere ned på vores restaurant, men vi kunne godt tænke os, at være med til at præge den opfattelse, man har i samfundet af, hvad for noget mad, man skal spise,« fortsætter David Johansen, der blankt afviser, at Kokkeriet nogensinde kommer til at have en fast ordning med take-away.

Det sker kun i uge 41, og det er ikke med profit for øje. Selvom David Johansen ikke tror, Kokkeriet kommer til at tabe penge på projektet, forventer han heller ikke at det generer det store overskud.

Kokkeriet og Gotipster åbnede for forudbestillingerne til uge 41 onsdag, men søndagens menu, Confiteret andelår, sæsonens svampe, bær- & bedesalat med sennepsvinaigrette, er allerede udsolgt. Vil man nå at smage take-away-food fra en Michelin-restaurant, er der dog stadig retter at reservere mandag til lørdag.