Dansk medtech-firma går på børsen i Stockholm

Det danske firma Acarix, der har hjemme i teknologigrenen af medicinalindustrien, går på børsen den 19. december. Mere end 100 mio. kroner forventer firmaet at rejse mod at afgive cirka 33 procent af ejerskabet.

Acarix' CAD-Scor samt adm. direktør, Søren Rysholt Christiansen
Læs mere
Fold sammen

Det danske firma Acarix, der opererer i medicinal- og teknologiindustrien, står over for en børsnotering. Det oplyser selskabet til Berlingske Business. Ifølge Acarix’ administrerende direktør, Søren Rysholt Christiansen, sker det første udbud af aktier på Nasdaq First North i Stockholm den 19. december i år.

Acarix tror på, at selskabet i forbindelse med børsnoteringen kan rejse 140 mio. svenske kroner, hvilket svarer til cirka 105 mio. danske kroner. Ifølge Søren Rysholt Christiansen er der allerede givet tilsagn og garantierklæringer for det beløb, uden at direktøren dog kan løfte sløret for, hvem der kommer til at købe stort ind af aktier den 19. december. Hvad han til gengæld kan fortælle, er, hvad pengene skal bruges til:

»Kapitalen skal primært bruges til at eksekvere på den lancerings- og kommercialiseringsstrategi, vi allerede har på plads. Det betyder, at vi skal have vores egen direkte salgsstyrke på plads, så vi har fuld kontrol med processen, når vi lancerer,« fortæller Søren Rysholt Christiansen i telefonen fra Stockholm og fortsætter:

»Og så reserverer vi en mindre del af den rejste kapital til at fortsætte udviklingsarbejdet på vores CADScor-system«. Netop CADScor-systemet er hjørnestenen i Acarix. Apparatet, der via akustik og lyd kan høre den turbulens, der opstår ved åreforkalkninger i hjertets kranspulsåre, gør det muligt billigere, hurtigere og nemmere for læger at vurdere en patients risiko for blodpropper.

Egentlig opstod idéen bag CADScor på Aalborg Universitet for mere end et årti siden, da to studerende ved Institut for Sundhedsteknologi, Samuel Schmidt og Claus Graff, i deres speciale beskrev, hvordan man via akustik kunne lytte sig til åreforkalkninger. Tanken var, at åreforkalkninger skaber turbulens i blodets gennemstrømning af kranspulsåren – på samme måde, som en formel 1-bil i vindtunnel skaber turbulens i luften bag sig – hvilket giver små mislyde, som man via et meget finthørende apparat vil kunne spore.

Med andre ord er det med CAD-Scor-systemet muligt at høre sig til blodpropper i hjertet, inden de kommer. Efter mere end et årti i udviklings- og godkendelsesfasen, ventes CAD-Scor lanceret i Tyskland, England, Sverige og Danmark i andet kvartal af 2017.

I 2008 blev danske Coloplast involveret i projektet, og to år senere købte både SEED- og Sunstone Capital sig ind. I dag ejer de to venturefonde hver 31,52 procent af Acarix, mens Coloplast ejer 11,18 procent, og andre firmaer står for den sidste fjerdedel af ejerskabet. Efter børsnoteringen den 19. december vil alle parters ejerandel af Acarix dog falde med cirka en tredjedel, da det er så meget Søren Rysholt Christiansen og resten af Acarix sætter til salg:

»Der er ikke nogen ejere, der går ud af selskabet i forbindelse med børsintroduktionen. Men de eksisterende ejeres andel vil blive en smule mindre som et led i den her proces«.