Dansk medicinalsucces dropper børsnotering – får tobaksmillioner i stedet

Vesterbro-virksomheden Abacus Medicine har skrinlagt den planlagte børsnotering. I stedet har parallelimportøren fået et trecifret millionbeløb fra Chr. Augustinus Fabrikker.

Parallelimportøren Abacus Medicine har droppet den planlagte børsnotering og har i stedet fået Chr. Augustinus Fabrikker ind som storaktionær. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Maria Sattrup

Ud er røget børsnotering - ind er kommet 360 mio. kroner fra Chr. Augustinus Fabrikker. Det meddeler parallelimportøren Abacus Medicine tirsdag.

»Vi lærte dem at kende i forbindelse med vores børsaktiviteter. Det gav begge parter et rigtig godt indtryk. Da vi udskød vores børsnotering i maj måned, satte vi os sammen for at se, om der var en anden vej at gå,« fortæller selskabets øverste chef Flemming Wagner til Berlingske.

Chr. Augustinus Fabrikker køber sig til en ejerandel på godt en tredjedel efter udstedelse af nye aktier i Abacus Medicine.

»Med det strategiske ejerskab bliver Chr. Augustinus Fabrikker nu en aktiv medspiller i en af de mest spændende nye væksthistorier i dansk erhvervsliv. Vi har fulgt Abacus Medicine gennem en længere periode og tror på, at virksomheden rummer et endnu større potentiale, som vi ser frem til at realisere i loyalt samarbejde med ledelsen,« udtaler Claus Gregersen, adm. direktør for Chr. Augustinus Fabrikker i pressemeddelelsen fra Abacus.

Når markedet engang er rigtigt

Berlingske kunne ellers for et år siden berette, at Vesterbro-virksomheden havde planer om at gå på børsen i Frankfurt til en pris, der kunne krydse to mia. kroner.

Abacus Medicine har de største markeder i Tyskland og England, og virksomheden tjener på, at valutakurser og forskellig prissætning i de forskellige europæiske lande kan betyde meget store forskelle på, hvad receptpligtig medicin koster. Derfor køber Abacus Medicine i de billige lande og sælger det i dyrere lande.

Den forretningsmodel har sikret en pæn succes for virksomheden med de 700 ansatte på Vesterbrogade. I fjor blev salget øget med 31 pct. til 2,5 mia. kroner, og på blot fem år er overskuddet samtidig steget til 40 mio. kroner.

Men allerede i november sidste år blev børsnoteringen første gang udskudt, efter at aktiemarkederne havde oplevet en markant nedtur. Man ville i stedet vente, til at der var faldet lidt mere ro på. Men det bliver altså udskudt endnu en gang som følge af den friske kapital fra Chr. Augustinus Fabrikker.

De penge skal bruges til investeringer i blandt andet øget indkøbskapacitet, nye produktlicenser og en »fokuseret, global ekspansion«.

»Vi har ikke nogen aktuelle børsplaner inden for de næste par år. Men vi kunne godt tænke os at komme på børsen på et tidspunkt. Når markedet er rigtigt engang i fremtiden, så vil vi kigge på det. Men lige på den korte bane, så har vi fået sikret os de nødvendige midler til at sørge for, at vi kan opnå væksten i virksomheden,« siger Flemming Wagner.