Dansk medicinalgigant satser på nyt lægemiddel mod hjertesygdom: »Det er et naturligt skridt«

Efter årtiers forskning i diabetes ser medicinalgiganten Novo Nordisk det nu som et naturligt skridt at satse hårdere på behandling af hjertesygdomme. Aftale om opkøb af en ny hjertemedicin kan løbe op i milliarder, hvis lægemidlet opnår godkendelse.

Novo Nordisk vurderer, at et nyt lægemiddel mod sjælden arvelig hjertesygdom muligvis vil være i sin afsluttende fase i 2028. Hvis lægemidlet opnår godkendelse, kan det potentielt løbe op i en milliardudbetaling til udvikleren bag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk satser på et nyt lægemiddel og kaster sig yderligere ind på området for behandling af hjertesygdomme.

Selskabet meddelte tidligere mandag, at det har indgået en aftale med det irske biotekselskab Prothena, der kan komme til at løbe op i et større milliardbeløb.

Opkøbet er et sats, da lægemidlet fortsat er i sin spæde udviklingsfase. Aftalen er derfor betinget af, at hjertemedicinen under navnet PRX004 opnår godkendelse. Det kan tage en del år, før satsningen viser sig at blive en succes.

Karin Conde-Knape, leder af Novo Nordisks afdeling for Global Drug Discovery, der står for den tidlige udvikling af nye lægemidler, siger, at »det er et naturligt skridt« for medicinalselskabet at udvide fokusset på hjertesygdomme.

»Vi satser på nogle af de største områder inden for folkesygdomme som diabetes og fedme. Det er sandsynligt, at en person, der lider af diabetes, vil få komplikationer i hjertet hen ad vejen. Derfor er hjertesygdomme et meget vigtigt område, og behovet for medicin er stort,« siger hun.

Først og fremmest skal Novo Nordisk punge ud med 100 millioner dollar svarende til 625 millioner kroner for at overtage forsøgene med lægemidlet fra irske Prothena.

Det danske medicinalselskab sætter derudover op mod knap otte milliarder kroner på højkant til milepælsbetalinger, som udbetales løbende, hvis lægemidlet består de fremtidige forsøg og derefter sælger som forventet.

Novo fortsætter forsøgene

Lægemidlet er et laboratorieudviklet antistof, som er beregnet til at behandle den sjældne og livsfarlige hjertesygdom ATTR amyloidose. Sygdommen gør, at et affaldsstof, som alle mennesker danner, klumper sig sammen og aflejrer sig i hjertevævet. Det får hjertet til at vokse sig større og kan medføre hjertesvigt. Hjertemedicinen PRX004 kan hjælpe til at opløse aflejringerne af affaldsstoffet.

Irske Prothena har afprøvet lægemidlet i et fase 1-forsøg, og Novo Nordisk skal nu føre medicinen videre gennem fase 2 i et større forsøg med flere testpersoner.

»Tallene er ret små i det første forsøg. Vi taler om 400 patienter. Lægemidlet er i den tidlige kliniske udvikling, men allerede her er der en indikation af, at der er en meget defineret patientgruppe, som nyder godt af lægemidlet,« siger Karin Conde-Knape og tilføjer:

»Vi mener, at vi har en mulighed for at gøre en forskel inden for hjertesygdomme, og vi tror på, at vi har det rigtige mål her,« siger hun.

Medicinalgiganten forventer at kunne igangsætte fase 2-forsøgene i 2022. Den kliniske udvikling tager år, og Karen Conde-Knape siger derfor, at det er for tidligt at spå om, hvorvidt hjertemedicinen opnår godkendelse.

»Det har potentiale til at være i den endelige udviklingsfase omkring 2028. Så vi taler om, at vi er i den meget tidlige fase,« siger hun.

Satser på hjertemedicin og forskning

Novo Nordisk er mest kendt for lægemidler mod diabetes. Men satsningen på PRX004 er blot det seneste inden for hjerte-kar-sygdomme.

I det forgange år løftede Novo Nordisk sløret for, at selskabet netop ville intensivere satsningen på andre områder. Det skyldes, at medicalgigantents patent på det banebrydende molekyle semaglutid vil udløbe i 2023.

Det betyder, at konkurrencen bliver større, fordi andre medicinalvirksomheder kan lave egne versioner af midlet, der blandt andet kan anvendes til at behandle diabetes i pilleform.

Samme år købte Novo Nordisk amerikanske Corvidia Therapeutics for knap fem milliarder kroner for at få adgang til selskabets førende lægemiddelkandidat Ziltivekimab. Dette lægemiddel udvikles for at reducere risikoen for alvorlige hjertekarhændelser hos patienter med kronisk nyresygdom, åreforkalkning og inflammation.

Satsningen på behandling af hjertesygdomme vil fortsætte.

»Vi vil fortsætte med at undersøge, hvilke muligheder der er. Det vil ske i en kombination af øget intern forskning og øget fokus på eksterne muligheder inden for hjertemedicin,« siger Karen Conde-Knape