Dansk mangemillionær ser landbrug som god investering

Nordsjællandsk rigmand har købt et økologisk landbrug, som han anser for at være en god investering. Han og andre velhavende investorer udnytter, at de i øjeblikket kan købe dansk landbrugsjord billigt.

Peter Jessen Jürgensen. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

En i offentligheden nærmest ukendt dansk mangemillionær er kommet med i en ny lille eksklusiv »klub« af fortrinsvis rige udenlandske investorer. De er inden for det seneste års tid begyndt at købe op af den danske landbrugsmuld.

Der er tale om velhaveren Peter Jessen Jürgensen, 66 år og med bopæl i Lyngby. Blandt andet ejer han pengetanken IKI Invest, der har en egenkapital på 250 mio. kr. Det er folk som ham, der i øjeblikket investerer i billig dansk landbrugsjord på konkursramte ejendomme med henblik på at få det bedst mulige afkast.

Mange danske landmænd er i dyb økonomisk krise. Det udnytter investorerne, idet de kan købe landbrugsjord- og ejendomme til lave priser. Men de har ingen intentioner om at selv drive landbrug. Den opgaver overlader de til professionelle landmænd, som de hyrer til opgaven.

»Jeg regner med at få en årlig forrentning på mellem tre og fem procent af den investerede kapital i landbrugsejendom, jeg har købt,« siger den Peter Jessen Jürgensen.

I slutningen af september investerede han i en økologisk mælkefarm på 135 hektar ved Ejstrupholm i Midtjylland, lige før der skulle afholdes tvangsauktion på armen. Gården købte han kontant for 18 mio. kr. og forpagtede den ud til landmanden, der ni måneder før var gået konkurs.

Omkring 20 procent af danske landbrug er konkurstruede. Siden finanskrisen brød ud i 2008, er priserne på landbrugsjord faldet med 40 procent. Det ser nogle som en chance for at gøre en rigtig god handel.

Vurderingen fra flere ejendomsmæglere, Berlingske Business har talt med, er, at investeringer i landbrugsjord i Danmark på langt sigt vil give en bedre forrentning af den investerede kapital end aktier og obligationer. Ifølge mæglerne er der udsigt til en forrentning på investeringer i landbrugsjord på netop de tre til fem procent, Peter Jessen Jürgensen regner med at få. På længere sigt kan investorerne også håbe på en konjunkturgevinst, hvis priserne på landbrugsjord stiger, og deres jordbrug og ejendomme bliver solgt til en god pris.

Hans formue er hovedsagelig skabt på investeringer i aktier i det svenske børsnoterede kølekoncern Beijer Ref AB. Den har en markedsværdi på 6,4 milliarder danske kr. Jessen Jürgensen er blandt Beijer Refs ti største aktionærer og har siden 1999 haft en post i bestyrelsen. Selskabet er grossist inden for køleudstyr og udstyr til klimaregulering.

»Det er i Beijer, jeg har tjent pengene. Det er gået godt. Sidste forår solgte jeg en betydelig del af aktierne og kunne betale gården kontant. Jeg var ikke afhængig af en bank,« siger Peter Jessen Jürgensen.

Fik ideen fra Berlingske-artikel

Han er uddannet civilingeniør og har i mange år både ejet og drevet flere mindre og mellemstore virksomheder inden for plastindustrien og den grafiske industri. I dag ejer han virksomheden Labotek i Frederikssund, der er leverandør af udstyr til plastindustrien, og en virksomhed i Indien.

Købet af økogården har fået ham til at beslutte investeringer på omkring fire mio. kr. i bl.a. en ny velfærdsstald og 60 køer mere, så gården kommer op på 280 køer.

»Det er din artikel i Berlingske, der er skyld i, at jeg kom i kontakt med Uffe Bie. Jeg læste i sommer historien om, at han ledte efter en investor. Kort efter besøgte jeg og min kone Uffe og hans kone. Og det endte jo med, at jeg købte landbruget,« siger han til Berlingskes medarbejder.

Peter Jessen Jürgensen overvejer at gå på pension og har derfor set på mulighederne for et generationssskifte i familieaktiviteterne. »Jeg stod for at skulle betale en større skat i den værdistigning, der har været i de aktier, jeg har. Så var der en, der spurgte mig, hvorfor jeg ikke investerede i landbrug, fordi jeg kunne lave skattemæssig succession (udskyde skat for at gennemføre generationsskift og overdragelse til familie, red.), selv om jeg bortforpagtede jorden,« siger Peter Jessen Jürgensen.