Dansk madsatsning tager kampen op med Norge

Gastronomiske succeser som Noma skal bruges til at løfte eksporten af danske fødevarer, mener minister. Området er præget af stor international konkurrence.

ARKIVFOTO 2010 af køkkenchef René Redzepi på Restaurant Noma. Gastronomiske succeser som Noma skal bruges til at løfte eksporten af danske fødevarer, mener minister. Området er præget af stor international konkurrence. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

København. Et ekspertudvalg gav mandag regeringen sine anbefalinger til en ny strategi for gastronomi.

Ud over at ekspertudvalget mener, at god mad skal være med til at gøre Danmark til "et globalt centrum for gastronomi" i 2025, skal madstrategien også hjælpe med noget helt andet.

Nemlig at slå nordmændene.

»Nu så jeg senest en anbefaling fra New York Times. Dér undrede det mig meget, at Oslo er blevet den nye store, hotte by, for jeg har besøgt Oslo og Norge mange gange,« sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), da han modtog anbefalingerne.

»Men der er kommet nogen flere madoplevelser deroppe, som er med til at placere dem i top-10. Når selv Oslo og Norge kan komme derop, så får vi altså konkurrence internationalt,« sagde Brian Mikkelsen grinende.

Ekspertudvalget foreslår blandt andet, at man øger fokus på markedsføring af gastronomi i udlandet, opretter en ny stor event med fokus på dansk mad og giver børn mere uddannelse i madspild.

Alt sammen skal det være med til at skærpe Danmarks position internationalt, hvor der årligt bliver eksporteret fødevarer for 108 milliarder kroner.

»Vi har i den grad brug for hele tiden at løfte det her område, for konkurrencen er benhård i hele verden«, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Ekspertudvalget med navn Team Gastro består af repræsentanter fra blandt andet Noma, Meyers Madhus og folk fra brancheorganisationer.

Herfra bliver der lagt stor vægt på, at god mad ikke blot er et middel til at løfte eksporten.

Står det til ekspertudvalget, skal danskerne også forberede sig på, at undervisning i mad og madspild skal fylde mere på skoleskemaet.

»Vi skal snakke om, hvordan vi kan få hjemkundskab tilbage i de danske skoler, for det er jo blevet et lille fag«, siger Dorthe Petersen, direktør for Meyers Madhus og medlem af ekspertteamet.

Flere af Team Gastros anbefalinger bliver højst sandsynligt en del af en strategi, som regeringen vil fremlægge i 2018.

Hvor dyr den politiske satsning bliver, ønsker regeringen endnu ikke at melde ud.