Dansk lavprisrederi begæret konkurs

Ideen om containerrederi i lavprisklassen er stødt på grund - The Containership Companys danske datterselskab er begæret konkurs.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For lidt over to år siden stablede en række skandinaviske investorer lavprisrederiet The Containership Company (TCC) på benene – nu er selskabets danske datterselskab ved at blive lukket ned.

Danske TCC A/S har været under økonomisk rekonstruktion, men er nu blevet begæret konkurs. Det sker i forbindelse med, at datterselskabet skal opløses, forklarer topchef og investor Franck J. Kayser til Berlingske.

"Der er to årsager til det. Den ene er, at det tager for lang tid med de retssager mod tidligere kunder, vi har kørende i USA. Nummer to er for hurtigere at kunne behandle kreditorkrav. Så konkursbegæringen er altså en teknisk ting, så vi kan komme videre med sagen på en måde, der er mest optimal for kreditorerne," siger Franck J. Kayser.

Retssagerne i USA omhandler samlet et beløb på 24 millioner dollar, og Franck J. Kayser forventer at se en afgørelse på sagerne inden for et halvt års tid.

The Containership Company blev etableret i 2009, og ideen var at lave et lavpriscontainerrederi, der kunne konkurrere med de store spillere på markedet – deriblandt danske Maersk Line.

Ideen tiltrak sig opmærksomhed fra investorer som den norske shipping-milliardær John Fredriksen. Men som også andre containerrederier har måttet notere sig, så har fragtraterne været under hårdt pres, og det har gjort det svært at tjene penge på containere.

Den norske moderkoncern, TCC ASA, kører lige nu videre i Norge, men har nu kun to chartrede skibe tilbage. Kontorerne i både Singapore og København er lukkede, og nedlukningen af det danske datterselskab kommer til at koste investorerne penge, forklarer Franck J. Kayser.

"Det er endnu uklart, hvad det ender med, men vi forventer, at vi kan betale investorerne en del af deres investering tilbage, men der vil være et tab," siger han.