Dansk landbrugs russiske eksportmarked kan være tabt permanent

Væksten i produktionen af lokale russiske varer er steget, siden landet boykottede varer fra Vesten. Det danske tab af eksport til Rusland kan blive permanent, lyder vurderingen.

Foto: Morten Stricker. Væksten i produktionen af lokale russiske varer er steget, siden landet boykottede varer fra Vesten. Det danske tab af eksport til Rusland kan blive permanent, lyder vurderingen.
Læs mere
Fold sammen

Med Ruslands boykot af fødevarer fra Vesten er lokale, russiske landbrugsvarer steget voldsomt. Det har fået de russiske landmænd til at sætte produktionen op i sådan et tempo, at behovet for at importere fødevarer hurtigt bliver mindre.

Det kan ramme dansk landbrug og fødevareindustri hårdt, og et vigtigt eksportmarked risikerer at være mistet permanent, skriver Jyllands-Posten.

»Når boykotten en dag afblæses, vil det være et helt andet marked, de danske virksomheder vender tilbage til. Russisk økonomi er alvorligt svækket, og samtidig har russerne sat ekstra turbo på udviklingen af deres egen landbrugssektor. Begge dele mindsker importen,« vurderer cheføkonom Thomas Søby, Landbrug & Fødevarer, L&F, over for avisen.

Mens Ruslands import af for eksempel svinekød faldt med 55 procent i 2014 og fortsætter med at falde, er priserne på landbrugsvarer steget voldsom. Derudover har den russiske regering sat yderligere gang væksten ved at indføre billige, statsstøttede lån til de landmænd, der udvider deres produktion.

Det er netop den kombination, som har skabt en stærk motivation for at øge produktionen i Rusland, fortæller Jytte Rosenmaj, næstformand for Idavang A/S - en danskejet landbrugskoncern, som driver en lang række store svinefarme i Rusland og Litauen, til Jyllands-Posten.