Dansk landbrug på russisk pinebænk

Den russiske regering varsler boykot af europæiske fødevarer som modsvar til sanktioner. Danske landbrugsvirksomheder aner ikke, om de bliver ramt.

Trods ugers spekulation om et russisk modsvar til de vestlige sanktioner oven på krisen i Ukraine kommer meldingen om importstop for vestlige fødevarer meget pludseligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: RIA Novosti
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk fødevareeksport for milliarder af kroner er i fare, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, smækker grænsebommen ned for fødevarer fra lande, der står bag de økonomiske sanktioner mod landet.

Det meddelte den russiske regering onsdag. Men danske landbrugsvirksomheder aner ikke, om de bliver ramt. Alle går nemlig og venter på en særlig sort liste over, hvilke varer og virksomheder, der er omfattet, som den russiske regering endnu ikke har offentliggjort.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil det russiske forbud vare et år.

Det skabte onsdag aften stor usikkerhed i store fødevarevirksomheder som Arla Foods og Danish Crown.

For trods ugers spekulation om et russisk modsvar til de vestlige sanktioner oven på krisen i Ukraine kommer meldingen om importstop for vestlige fødevarer meget pludseligt.

»Vi har intet hørt, så vi har faktisk intet at sige lige nu. Indtil videre kører vores forretning i Rusland uantastet videre,« siger Theis Brøgger, der er pressechef i Arla Foods.Den russiske regering meddeler samtidig, at den ønsker at øge importen af kød og mejeriprodukter fra Brasilien betydeligt, og at den beslutning er trådt i kraft onsdag aften.

I Arla afventer de nu, om det danske andelsselskab kommer på den russiske regerings sorte liste. Det vil i givet fald være noget af en bet for virsomheden, der står midt i en stor ekspansion i Rusland og bl.a. åbnede et nyt mejeri i landet tidligere i år. Arla omsætter for ca. en milliard kroner i Rusland, men en stor del produceres lokalt og er derfor ikke nødvendigvis omfattet af et eventuelt importstop.

Usikkerhed i Danish Crown

Også i slagterikæmpen Danish Crown skaber meldingen fra den russiske regering stor usikkerhed.

I første omgang vil et eventuelt importstop dog ikke betyde det store for slagterikoncernen. Rusland har nemlig allerede lukket for import af alt svinekød fra EU, efter der blev konstateret et udbrud af svinepest i Polen tidligere i år.

»Vi er allerede så godt som ude af Rusland i øjeblikket, fordi der er importstop på svinekød. Om vi kan blive ramt på oksekød, ved jeg ikke, men det vil i givet fald være en mindre effekt, for det er på svinekød, at vi er store i Rusland,« siger Danish Crowns pressechef, Jens Hansen.

Landbrug & Fødevarer følger situation tæt

Ifølge landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer løb den danske eksport af fødevarer til Rusland sidste år op i 4,3 milliarder kroner. Tæller man biobaserede produkter og agroteknologi med, er tallet 5,8 milliarder. Ud af det udgør svinekødseksporten godt to milliarder kroner.

Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Søren Gade, afventer ligeledes russernes sorte liste:

»Det vil være meget alvorligt, også for de danske fødevareproducenter, hvis Rusland forbyder eller begrænser importen af landbrugsprodukter. Foreløbig afventer vi dog at se en konkret liste over, hvilke lande og produkter forbuddet eventuelt kommer til at omfatte. Landbrug & Fødevarer vil selvfølgelig arbejde tæt sammen med de danske myndigheder om det videre forløb,« siger Søren Gade.

Ifølge det russiske medie Vedomosti er listen over varer og virksomheder klar, men den mangler at blive underskrevet, hvilket vil ske senest torsdag.

Rusland har allerede indført importstop af for eksempel juice fra Grækenland samt af landbrugsprodukter fra Polen.