Dansk landbrug høster guld i Østeuropa

Danske landmænd høster guld på investeringer i Østeuropa. Seks af de førende landbrugsselskaber har de seneste fem år tjent en mia. kr. Det mest succesfulde, Polen Invest, har haft et overskud på næsten en halv mia. kr.

De danske storlandmænd er rykket massivt ind i Østeuropa og har foretaget store investeringer i regionen. Der er et stort potentiale for fødevareproduktion, fordi landene ikke selv producerer tilstrækkeligt til at opfylde efterspørgslen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axzon
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske landmænd tjener penge som aldrig før uden for Danmarks grænser, især i Østeuropa. Deres investeringselskaber har bragende succes i Polen, Litauen, Rusland, Ukraine og Slovakiet, hvor de på topmoderne storfarme producerer svinekød og kornprodukter, men også mælk og kyllinger.

Samlet set har seks førende danske landbrugsaktieselskaber med østeuropæiske aktiviteter de seneste fem år tjent næsten én mia. kroner. efter skat. Selskaberne havde en stigning i omsætning på mellem 60 og 500 procent fra 2008 til 2012. Det viser en brancheundersøgelse af investeringsselskaberne, som Berlingske Research har foretaget.

Næsten 500 mio. kr. eller halvdelen af den samlede indtjening i de seks undersøgte selskaber stammer fra det klart største og mest succesfulde, Polen Invest A/S. Moderselskabet Axzon, som netop har indlemmet Verdensbanken som aktionær for at sætte turbo på ekspansionen, producerer slagtesvin på kæmpefarme i Polen og Ukraine. Axzon har desuden eget slagteri i Polen.

Polen Invest, som er en eksklusiv aktionærklub med 80 medlemmer, heraf hovedsageligt danske storlandmænd, har både vækst i omsætning og stigende indtjening. Omsætningen steg fra 664 mio. kr. i 2008 til 1,1 milliard kr. i 2012. Det gav et overskud på bundlinjen på 234 mio. Stort set alle pengene er reinvesteret.

Underforsyning kan udnyttes

Danmark producerer masser af svinekød til både Rusland, Polen og Ukraine, der er underforsynet med svinekød. F.eks. har Rusland kun en egenproduktion på 70 procent af behovet.

»Med forretningsmodellen for Axzon har vi bevist, at danske landmænd ved at flytte produktionen til Østeuropa bedre kan udvide svine- og kornproduktionen. Vores forretning er baseret på at producere dér, hvor markederne for fødevarer er, og hvor der er mulighed for at købe og leje store landbrugsarealer til kornproduktion,« siger administrerende direktør Tom Axelgaard i både Polen Invest og Axzon med hovedkontor i Herning.

På en andenplads på ranglisten over de største danske landbrugsselskaber i Østeuropa kommer Idavang A/S, der tjente 89 mio. kr. efter skat i 2012 af en omsætning på 777 mio. kr. Det skal sammeholdes med en indtjening på 29 mio. kr. og en omsætning på 340 mio. kr. fem år tidligere.

Den vigtigste årsag til, at man kan tjene gode penge i Rusland og Litauen, er, at markederne er underforsynede med fødevarer. Det giver en merpris, siger Idavangs administrerende direktør, Jytte Rosenmaj, fra landsbyen Gadbjerg ved Vejle.

Idavang producerer slagtesvin på store svinefarme i Litauen og ved Skt. Petersborg i Rusland.