Dansk landbrug duks i antibiotikaforbrug

Danske dyr får mindre end halvt så meget antibiotika som dyr i andre europæiske lande og dyr i USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Foodculture.

123 ton antibiotika blev der brugt i 2007 til behandling af danske dyr i al almindelighed. I sammenligning brugte Holland 590 ton, mens Tyskland lå på 784 ton.

- Når man regner det ud pr. kg produceret kød, viser det sig, at Danmark bruger mindre end halvdelen af det gennemsnitlige forbrug i ti europæiske lande, fortæller chefkonsulent Jan Dahl fra Landbrug & Fødevarer.

Helt nøjagtigt bruges der i de ti lande i gennemsnit 0,14 gram antibiotika pr. kg produceret kød, mens der i Danmark kun er brugt 0,06 gram antibiotika pr. kg produceret kød, viser tallene, som er indsamlet af den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA.

- En stor del af grunden til det lave danske forbrug, tror jeg, skal findes i adskillelsen mellem rådgivning og salg. Danske landmænd må ikke behandle deres dyr uden anvisninger fra dyrlægen, og dyrlægen har ikke noget med salget af medicin at gøre, som de har det i de andre lande, siger Jan Dahl.

Det danske antibiotikaforbrug er i en svag stigning, pga. øget svineproduktionen, men det er stadig langt under forbruget i andre lande.