Dansk kræft-diagnostik solgt for 12,8 milliarder

Det danske medico-selskab Dako er solgt til Agilent for 12,8 mia. kroner i en »rigtig god handel«, som EQT udtrykker det.

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at Agilent Technologies er en kapitalfond. Det er imidlertid ikke rigtigt. Det er nu rettet.

Helligdagsfreden blev i går brudt med meddelelsen om, at den svenske kapitalfond EQT har solgt danske Dako til den amerikanske teknologivirksomhed Agilent Technologies for 12,8 mia. kroner.

Dako er en af verdens førende leverandører af teknologi til kræftdiagnostik, og handlen vil betyde øget vækst for den danske virksomhed, mener det børsnoterede amerikanske selskab.

»Sammen med Dako vil Agilent udvikle en bredere vifte af produkter, som kan bidrage til kampen mod kræft,« siger Agilents topchef, Bill Sullivan. Dakos adm. direktør, Lars Holmkvist, er enig:

»Begge virksomheder har en lang historie som foregangsvirksomheder inden for videnskabelig udvikling og en kultur med fokus på forskning og innovation. Vi tror på, at Agilent og Dako er et rigtig godt match,« siger han.

Dako har imidlertid haft problemer med at nå sine vækstmål. I 2010 måtte virksomheden opgive at nå ti pct. organisk vækst. Det blev bare til syv pct., selv om omsætningen kom op på 1,9 mia. kroner. Det betød, at Dako tabte markedsandele inden for fokusområdet patologisk diagnostik. En af Dakos værste konkurrenter har været Ventana, som er ejet af den schweiziske medicinalgigant Roche. Ventana har præsteret væsentlig højere vækst.

Flere forsøg på børsnotering

Dako blev i 2007 overtaget for 7,3 mia. kroner af kapitalfonden EQT, som købte virksomheden af stifteren Niels Harboe og Novo Nordisk. Virksomheden blev i den forbindelse belastet af gæld, som ved udgangen af 2010 var vokset til fire mia. kroner. Dako havde omkring årtusindeskiftet planer om børsnotering, som imidlertid blev opgivet.

For nylig er der igen spekuleret i børsnotering som en exitmulighed for EQT, som på det seneste har fået vanskeligere ved at komme succesfuldt ud af sine investeringer hos blandt andre ISS. Ifølge partner i EQT Morten Hummelmose er den svenske kapitalfond »utrolig godt tilfreds med handlen«, men han ønsker ikke at oplyse, hvad afkastet har været.

Dako beskæftiger omkring 1.000 mennesker, heraf flest i Danmark.