Dansk kommune bliver europæisk knudepunkt for elbiler

Europæisk rutenet for elbiler skal øge mængden af grøn godstransport og bringe flere elbiler ud på vejene. Høje-Taastrup Kommune bliver dansk centrum.

Elbiler skal have et skub ud på de europæiske veje, og allerede i 2012 åbner Høje-Taastrup Kommune et nyt informationscenter. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et europæisk rutenet for elbiler fra Oslo i nord til Rotterdam i syd og videre op langs Storbritanniens kyst vil få dansk knudepunkt i Høje-Taastrup Kommune, midtvejs mellem Roskilde og København.

Sammen med 11 europæiske partnere har kommunen netop fået EU-støtte til projektet »E-Mobility North Sea Region« (E-mobilitet Nordsøregionen), som skal være med til at sikre større udbredelse af elbiler og dermed, på længere sigt, mere grøn godstransport.

Projektet begynder til efteråret, og allerede midt i 2012 åbner det første informationscenter for elbiler i Hedehusene - et kontaktpunkt mellem borgere og elbiludbydere, som skal gøre det lettere at vælge elbil som køretøj.

Ruten går fra Oslo i Norge til Newcastle i Storbritannien, og Høje-Taastrup er sammen med Foreningen af Danske Transportcentre de danske deltagere. Kommunen rummer allerede et stort transportcenter syd for Høje Taastrup Station og storcenteret City 2, hvor en række internationale fragtfirmaer har til huse, og som inden for kort tid får det udflyttede Københavns Grønttorv som nabo, nu under det engelske navn Copenhagen Market, og som begynder at bygge til efteråret.

»Person- og godstransport udgør omkring 30 procent af CO2-udledningen i dag, og vi er næsten 100 procent afhængige af fossile brændstoffer. Udledningen skal ned for at begrænse den globale opvarmning. Vi ved, at de fossile brændstoffer slipper op. Derfor er vi utroligt glade for, at EU støtter os i at knække koden til at få flere elbiler ud på vejen,« siger borgmester Michael Ziegler.

Høje-Taastrup er i forvejen klimakommune og samarbejder med Better Place Danmark, ChoosEV og Center for Grøn Transport.

Elbilsprojektet er treårigt og har et samlet budget på 40 millioner kroner.

Blandt de øvrge deltagere er London Metropolitan University, Universitetet i Delft, Lindholmen Sciencepark i Sverige, den hollandske provins Noord-Holland og Hamburgs Universitet.