Dansk køb af pansrede mandskabsvogne kan give over 200 job på Fyn

Der er udsigt til jobfest, når Forsvaret inden længe køber nye pansrede mandskabsvogne. Tilbagekøbsklausuler i kontrakten betyder nemlig, at danske virksomheder står til store gevinster.

Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De holder vejret på Fyn forud for forsvarets indkøb af pansrede mandskabsvogne. På mandag er der nemlig deadline for våbenindustriens tilbud til Danmark, men næsten uanset hvilket firma, der vinder konkurrencen, står danske virksomheder til at få en solid bid af kagen.

Tidligere var der skabt tvivl om de såkaldte "offset-regler", der betyder at det firma, der får ordren på de danske mandskabsvogne, skal indkøbe produkter og ydelser for et tilsvarende beløb i Danmark. Men erhvervsstyrelsen har afgjort, at trods EUs skepsis fastholder tilbagekøbsklausulen og dens størrelse.

Jan Falck-Schmidt fra Falck-Schmidt Defense Systems i Odense er en af de danske virksomhedsejere, der ser spændt frem til afgørelsen. Falder valget af pansret mandskabsvogn på en af modellerne fra General Dynamics, står hans firma nemlig til en solid ordre.

"Det er et pænt tre-cifret millionbeløb. Vi har arbejdet sammen med General Dynamic i lang tid og har et godt forhold til dem. Vi har lavet en eksklusivaftale med dem, som betyder, at hvis de vinder kontrakten, så skal PMV'erne (panserede mandskabsvogne, red.) samles i Odense. Det kommer til at betyde 200 stillinger hos os," siger han.

General Dynamics er en af fire udenlandske våbenproducenter, der byder på den danske kontrakt, der gælder et uspecificeret antal mellem 206 og 450 mandskabsvogne. Falder det endelige antal ud i den høje ende af skalaen, vil det skabe endnu flere job i Odense, forklarer han. Selve mandskabsvognene vil blive produceret i enten Spanien eller Schweiz, men samlet på fabrikken på Fyn.

Ud over Falck-Schmidt Defense Systemt har General Dynamics også aftaler med PT Nordic, HMK og Precision Technic Nordic.

I Vissenbjerg lidt længere mod vest ligger TenCate, der er specialiseret i armering til skibe og køretøjer. Her har man ikke en eksklusivaftale, men har aftaler med alle producenter i konkurrencen.

"Der er ingen tvivl om, at offset-reglerne er en døråbner for danske virksomheder. Havde det ikke været for dem, var vi ikke blevet inddraget i indkøbet af mandskabsvogne i 90erne. Dengang var vi tre mand i virksomheden, men siden er vi vokset til 25 ingeniører og 15 i produktionsafdelingen, og vi er en del af en række store projekter i udlandet. De udenlandske virksomheder var tvunget til at finde danske samarbejdspartnere dengang, og det har siden betydet, at vi er vokset til en størrelse og har et produkt, der er så godt, at de nu ikke kommer udenom os, selv hvis kravet ikke længere var der," siger Peter Bertelsen, administrerende direktør i TenCate Active Protection.